Peter Handke, a „problémás" író 80 éves

ff

Ma ünnepli 80. születésnapját Peter Handke Nobel-díjas osztrák író, Európa egyik legismertebb és legellentmondásosabb szerzője, az úgynevezett „hazaellenes irodalom” (Anti-Heimat-Literatur) egyik képviselője.

Az irodalomba 1966-ban a Közönséggyalázás című avantgárd színdarabbal robbant be, amelyben a színészek azt teszik, amit a cím is sugall. Kaspar című 1968-os drámája, amelyet ő maga „beszédkínvallatásnak” nevezett, a rejtélyes talált gyermek, Kaspar Hauser történetén keresztül az egyéniségét vesztett emberről, a nyelv iránti bizalmatlanságról szól. 1970-ben jelent meg A kapus félelme a tizenegyesnél című kötete, amelynek kisregényeiben a világ újrafelfedezésére és újraértékelésére tesz kísérletet. Ebből a műből forgatta első játékfilmjét Wim Wenders német filmrendező.

Tucatnyi film forgatókönyvét is ő írta, ezek közül a legismertebb a Wenders rendezte Berlin fölött az ég (1987), és ennek tíz évvel későbbi amerikai változata, az Angyalok városa. Több rangos hazai és nemzetközi irodalmi elismerés után 2019-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat „nagy hatású munkásságáért, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát”. Ez a döntés több balkáni országban visszatetszést keltett, mert Peter Handke a délszláv konfliktusban a háborús bűnökkel vádolt egykori szerb elnök, Slobodan Milosevic mellett állt ki, akinek 2006-os temetésén beszédet is mondott. Ebben tragikus sorsú embernek nevezte Milosevicet.

Azzal is általános felháborodást keltett, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenciai mészárlást, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket, indokot szolgáltatva a nemzetközi közösség közbelépésére.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?