Oscar-láz és Aranyglóbusz

A múlt hét végén postára adták az Amerikai Filmakadémia mind az 5808 tagjának szavazócéduláját, a Golden Globe-gála résztvevői pedig már kézhez kapták meghívóikat.

Ezek a szavazatok döntik el azt is, hogy a 267 film közül, amelyek idén a legjobb film kategóriára pályáznak, melyik lesz az az öt, amelyiket Oscarra jelölnek végül. A szabályok szerint az Amerikai Filmakadémia tagjainak a kitöltött szavazócédulákat január 15-ig kell visszaküldeni az összeszámlálásért felelős cég, a PricewaterhouseCoopers címére. A PWC ezután számba veszi a jelöléseket és összeállítja az Oscarra esélyes filmek listáját.

Az Oscar-jelöltek listáját január 25-én, helyi idő szerint hajnali fél hatkor hozzák nyilvánosságra a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theaterben. A hetvenhetedik Oscar-díjkiosztóra február 27-én kerül majd sor, melyet több, Szlovákiában is fogható magyar csatorna is közvetít; az HBO mellett 2005-ben az RTL Klub is élőben közvetíti Los Angelesből az év talán legfontosabb filmes eseményét. ĺgy először láthatják a nézők ingyenesen fogható országos televízió-csatornán a gálát. A műsor itthoni idő szerint hajnali fél háromkor kezdődik és hatig tart. Mindeközben lázasan folynak a hatvankettedik Golden Globe előkészületei is. A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) által megrendezett díjkiosztó jelöltjeinek listáját december 13-án jelentették be a Los Angeles-i Beverly Hilton szállóban. Návai Anikó, a HFPA egyetlen magyar tagja azóta megkapta hivatalos meghívóját is a január 16-án megrendezésre kerülő rangos gálára.

Jelenleg a háromórás műsor szervezése folyik; a HFPA tagjai a program menetének összehangolásán és a díjátadó művészek kiválasztásán dolgoznak.

A jelöltek közül Alexander Payne Kerülőutak (Sideways) című vígjátéka emelkedik ki hét jelölésével, míg a Collateralból ismert Jamie Foxx kapta a legtöbb egyéni jelölést, szám szerint hármat. Anette Beninget Szabó István filmjében, a Csodálatos Júliában nyújtott alakításáért jelölték az idei Golden Globe-ra. Scorsese életrajzi drámája, a The Aviator összesen hat jelölést szerzett, a Közelebb!, a Finding Neverland és Clint Eastwood új filmje, a Million Dollar Baby egyenként ötöt. (cm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?