Óriások nyomdokain

<p>Rávilágítanék a lényegre, „az Oakland A’s alapjaiban nem egy stabil csapat”. Lehet, „hibás volt a szakmai igazgató és a tanácsadók elképzelése. A baseballt nem lehet csak statisztikákon, számokon keresztül megközelíteni, a pályán mutatott játék hozza a győzelmet. Bázist kell lopni, pöcizni, ütőt feláldozni. Oda kell juttatni az embereket, azután behozni őket. Nem egy rakás statisztikai trükközéssel. Ezt a játékot nem lehet újra feltalálni!” S megújítani?</p>

 

Ezen fáradozik Billy Beane (Brad Pitt), egy kis csapat ügyvezetője és pajzshordozója, Peter Brand (Jonah Hill). Kristálygömbjükben, az irodák, folyosók mélyén a csodajáték jövőjét firtatják, míg odakünn lerobban, kilő a labda a puffogó ütőről. Megkövült, évszázados szabályrendszereket rombolnának új üzleti gyakorlattal, hogy újjáépíthessék a romokat. Még több jegyet, hotdogot, mezt adhatnának el. Azonban az, „aki először töri át a falat, mindig megsérül...”

Mindeddig rontás ült a filmre alkalmazott jogdíjakon. Michael Lewis kezéről már 2004-ben lecsapta azokat a Columbia Pictures, megvalósításáig viszont egymásnak adták a sportszert írók és direktorok. Utolsóként Aaron Sorkin (Social Network – A közösségi háló) és Bennett Miller (The Cruise, Capote) ismerkedett a matériával, s formálta azt tálalhatóvá. Ha eljutottak volna a február 26-i bázisra, nyernek! Nem így történt, veszítettek, s Brad Pitt utál vereséget szenvedni. Oscar-kaliberű alakításával sem ért bázisra...

Pártját kevesen fogják, szerepe szerint a team trénere (Philip Seymour Hoffman) sem, kinek első rendezését (Jack csónakázni megy) a Cinemaxon már vetítették, jóval azelőtt, hogy nálunk a moziban kopogtathatott volna. Nem egy nyerő üzletpolitika. Mellékes, ami fontosabb: a nyomokban igaz történet alapján vésett Pénzcsináló (Moneyball) eredeti amerikai sikersztori, melyben az előtérbe helyezett kulisszák töredezettségük ellenére is előnyösen hatnak a színészi teljesítményekre! Az (elmúlt) év sportfilmje mégis a Warrior.

Kaszás Dávid

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?