Opus 3.

<p>Öt, nem tévedés: öt interjú olvasható az Opus évzáró, harmadik számában. Ezek közül négy egy-egy szerzői jubileumhoz, lekerekített alkotói pályaképhez kapcsolódik: Lacza Tihamér Szigeti Lászlóval beszélget, Keserű József Mészáros Andrással, Vida Gergely Kulcsár Ferencet kérdezi, Kocur László pedig Tóth Lászlót.</p>

Végül ugyanitt, de más rovatban olvasható N. Tóth Anikó terjedelmes beszélgetése Pablo Urbányival, akinek magyarul eddig már négy könyve jelent meg.

A folyóirat elsőként Száz Pál friss Arany Opus díjas művének (Az csinált Arcadiának comoediája) részletét közli, majd a Horizontok szekcióban egy novellát (Veres István: Nyugdíjasok a ködben), két verset: Colin Driver: Kozmonauták vára. SF-monológ, H. Nagy Péter gyűjtése; Mócsai Gergely: Eszmélet, valamint egy Kulcsár Ferenc-blokkot (Hármasoltár. Senkiföldjén vár az Istenre, halálra; Vénséges, mint vala istenes Habakuk; Mennybe ér ősz feje, pokolba a lába).

A Hölgyválasz rovatban Hegedűs Orsolya ízelítőként jegyzett recenziója kapott helyet, mely a Nanny Ogg’s Cookbook című többszerzős (Terry Pratchett, Stephen Briggs, Tina Hannan; illusztrálta: Paul Kidby) művet ajánlja, őszinte főhajtással tisztelegve a sikerkönyv előtt. Poór Marianna Az értelmezés fordulatai című tanulmánya A kedves című Toni Morrison-regényt elemzi lehetséges értelmezési olvasatait számba véve, Méry Erzsébet dolgozatának pedig A parancs című Hajnóczy-kisregény (Korkép és kórkép) a tárgya.

A lap Palimpszeszt fejezete három hosszabb-rövidebb reflexiónak ad helyet. Benyovszky Krisztián „felszabadult próza” címmel osztályozza-rendszerezi CsernaSzabó András novelláit (alfejezetek-hívószavak: Novella/ciklus, Gasztronómia, Filozófia, Populáris, Humor). N. Juhász Tamás az Idegen (látvány)világok. Tanulmányok science fiction és cyberpunk filmekről című tanulmánykötetet recenzálja, Cserman József pedig a 2009-es Vámbéry Antológiát. A folyóiratot (kívül-belül) Németh Ilona munkái illusztrálják, a szerzőt és munkásságát Hushegyi Gábor értékeli. (Kenéz Borbála)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?