Októberben indul a Fapad

<p>Egy légitársaság mindennapjait mutatja be a magyar közmédia új vígjátéksorozata, a Fapad. Az október 5-től vasárnap esténként az M1-en látható sorozat forgatókönyvét Litkai Gergely és Vinnai András írta.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A 26 perces epizódokból álló, dokumentarista stílusban készült 24 részes szériát három rendező forgatta le (Zomborácz Virág, Fazekas Péter és László Péter), a folytatás pedig a nézettségtől függ.

Zomborácz Virág, aki Utóélet című első nagyjátékfilmjével e hónapban debütált a magyarországi mozikban, és az idei Karlovy Vary-i fesztiválon is sikert aratott, úgy véli, az operatőri munka és a színészi játék egységet visz a produkcióba. Szerinte a formátum izgalmas kísérletezésre ad lehetőséget, például sokat játszottak azzal, miként viselkedik egy-egy szereplő akkor, amikor tudja, hogy veszi a kamera, és amikor nem tudja. Azt érezte a legfőbb feladatának, hogy színészeit viszszafogja, ne hagyja őket átcsúszni hatásvadász vagy műfajidegen régiókba.

Az alkotók szeme előtt az Office című, nagy sikerű brit áldokumentum-sorozat lebegett jó példaként, de azt mondják, a Fapad meseszerűbb – és főleg magyarosabb – lesz.

A történet egy kétes hírű vállalkozó által alapított fapados légitársaság berkeiben játszódik. Pilóták, légikísérők és reptéri alkalmazottak ügyes-bajos dolgai elevenednek meg, és hamar kiderül, hogy csak kevesen értenek ahhoz, ami a feladatuk lenne. Ehhez jön még egy csavar, a dokumentarista stílus, amelyet az alkotók azzal a kerettörténettel alapoznak meg, hogy egy kábelcsatorna lehetőséget kap a vállalkozás létrehozásának megörökítésére. A néző az „általuk készített” felvételeket látja.

A dokumentumfilmben a kamera előtt álló személyek tudják, hogy filmezik őket, igyekeznek jó benyomást kelteni, amitől viselkedésük mesterkéltté, humorossá válik. Litkai Gergely, aki a Munkaügyek című „irreality show” forgatókönyvét is jegyzi, úgy érzi, a sorozat karakterei a mai valóságra épülnek. Azt viszont cáfolta, hogy a botrányos véget ért Sólyom Airways ihlette volna a történetet. Állítása szerint már több éve érlelődött benne az ötlet, de túl nagyszabásúnak tartotta ahhoz, hogy Magyarországon megvalósítható legyen. Végül tavaly decemberben megkereste a szinopszissal Kálomista Gábor producert, akinek tetszett a projekt. Ferihegy 1 bezárásával pedig még a szerencse is kedvezett a stábnak, hiszen zavartalanul forgathattak autentikus helyszínen.

A légitársaság tulajdonosát a nemrég befejeződött Hacktionben már bizonyított Anger Zsolt játssza. Dobó Katát szintén a Hacktionből vették át – ez a sorozat tavaly óta a közmédia egyik legnézettebb műsora volt, ezért logikus lépésnek tűnik, hogy néhány szereplőt tovább foglalkoztatnak. De feltűnik a képernyőn a Munkaügyek, valamint a Jóban-rosszban korábbi színésze, Lengyel Tamás, a mostanában egyre felkapottabb Rezes Judit, az évek óta népszerű Pindroch Csaba, valamint egy igazi vígjáték-specialista, Janklovics Péter. Független színházakban, alternatív társulatokban dolgozó színészeket is megismerhet a néző, olyan arcokat, melyek eddig nem sűrűn szerepeltek a tévében.

Litkai Gergely szerint az új sorozatot nem igazán lehet összehasonlítani a Munkaügyekkel, mivel az ottani 6-7 karakterhez képest a Fapadban 22 szereplő tűnik fel rendszeresen.

A sorozat 12-es karikával fog futni, mivel a közmédia nem akarta annyira megkötni az írók kezét, hogy mindenáron meg kelljen felelniük a Médiatanács szigorú korhatár-besorolási szabályainak. A produkció költségvetése Kálomista Gábor közlése szerint epizódonként 12 millió forint volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?