Nyitásként: Oda az igazság!

<p>Lesz mit nézni most is. Ami a mennyiséget illeti, máris megállapíthatjuk: jól termett az elmúlt év. A minőségre majd február 2-a és 8-a között derül fény, a 41. Magyar Filmszemlén.</p>

Tizenhat játékfilm, harminchárom kisjátékfilm és tíz tévéfilm a versenyben, a bemutató szekcióban pedig további tizenöt alkotás és egy kiemelt információban műsorra tűzött, a Berlinalén, majd Bochumban, a legjobb európai filmek mustráján díjazott mozifilm, Peter Strickland alkotása, a Varga Katalin balladája.

Jancsó Miklós nem versenyez. Örül, hogy él. És még mindig forgat. Nyolcvankilenc évesen! Új filmjének címében azt állítja: Oda az igazság! És visszalapoz a Mátyás-korszak második felébe, a hatalmának csúcsára jutott király uralkodásához, amely Magyarország majd másfél évtizedes fénykora volt. Teszi mindezt azért, hogy a máról szóljon. Középpontban a király házassága, az utódlás gondja, plusz a reneszánsz udvar belső viszonyai, viszályai. És itt van a kutya elásva. A mai magyar politika veszedelmes pitbullja. Cserhalmi György, Gálffi László, Daniel Olbrychski a Mester régi tanítványai, Mundruczó Kornél már játszott korábbi filmjében, Nagypál Gábor most kapott először meghívást tőle. Ez lesz az idei szemle nyitófilmje, a Palace MOM Parkban.

A fő futam tizenhatosában vetítik a „fehér tenyerű” Hajdú Szabolcs friss munkáját, a Bibliotheque Pascalt, amely már zöld utat kapott az idei Berlinale Forum szekciójába. A magyar–német koprodukcióban készült alkotás főhőse a hároméves kislányát egyedül nevelő román nő (Török-Illyés Orsolya, a rendező felesége alakítja), aki a történet elején céltalanul bolyong a világban, megélhetését alkalmi vásári komédiázásból biztosítva. Nyugat-európai kálváriájára gyerekét nem viszi magával, így köt ki Londonban, a Pascal Könyvtára elnevezésű luxuskuplerájban, ahol értelmiségiek végletes vágyainak gyengéd kielégítője, amíg a helyzet fogva tartja.

Krakkó után egy borsodi településen keresi a csodát Groó Diana, aki Vespa című filmjében egy tizenkét éves roma kisfiúról szól. Csokipapírral nyer robogót a fiú, egyedül indul el érte a fővárosba, de míg célba ér, és átveszi a motort, nagyon sok akadállyal kell megbirkóznia. A film egyetlen nap története, és a torz előítéletek tükre.

Hátrányos helyzetű hőse van Pacskovszky József A vágyakozás napjai című filmjének is. Egy tizennyolc éves, intézetben nevelkedett néma lány, akit balesetben elveszített lányuk helyébe fogad be egy középkorú házaspár. Téli film, fekete-fehérben. Eredetileg televíziós produkciónak indult, aztán mozifilmmé nőtte ki magát.

Négy ember egy tóparti házban: két házaspár együtt tölti a húsvéti ünnepeket. Váratlanul előkerül egy addig rejtélyes gyerekgyilkosság videofelvétele, a kapcsolatok összekuszálódnak, és az idill egyszerre csak kegyetlen drámába hajlik. Mindenki gyanús, az is, aki ártatlannak hiszi magát. Pejó Róbert Látogatása Thomas Glavinic német nyelvű regénye, A kamerás gyilkos alapján készült. Az osztrák–svájci–magyar koprodukcióban, német nyelven forgatott film két női főszereplője Gryllus Dorka és A fehér szalag című, Arany Pálmával kitüntetett Haneke-film egyik játékosa, Ursina Lardi.

Dömötör Tamás filmje, a Czukor-show klasszikus felépítésű drámát helyez egy kereskedelmi televíziós beszélgetőműsor keretei közé. A nyilvánosság előtt zajló dráma szereplői (Füst Milán Boldogtalanok című szerelmi történetének mai rokonai) egy mások problémáira érzékeny, segítőkész műsorvezető kérdései alapján nyílnak meg a közönség előtt.

Sas Tamás két munkájával, a Presszó – 10 évvel és a Szélcsenddel versenyez. Apró, színes mozaikok, hétköznapi életképek sorozata az előbbi, három nő balatoni kalandja az utóbbi. Köves Krisztián Halálkeringőjében tíz év után találkozik teljesen elzüllött, egykor nyomozó apjával az állapotos rendőrnő. Halász Judit-koncertek alapján forgatta új filmjét, a Csiribirit Rózsa János. Vágvölgyi B. András Kolorádó Kidje egy 1959-es árulás története, de az alapján bontakozik ki egy 56-os politikai ügy, amelynek résztvevőjét, Kaiser Béla melóst letartóztatják.

Két vadidegen elegyedik szóba egymással egy félresikerült randin Dyga Zsombor Köntörfalak című rendezésében. Két teljesen eltérő jellem találkozásába kavar bele a lány meglehetősen öntörvényű és goromba bátyja. De még nem tudják: egy régi titok fűzi össze őket.

Molnár György Ki/Be Tawaret című irodalmi ihletettségű filmje Karafiáth Orsolya élményei alapján íródott. Egy régi és egy új életforma ütközik a vásznon, egy férfi és egy nő életvitele. Az egyik kifelé tart eddigi életéből, a másik befelé. Kiköltözés az egyik oldalon, beköltözés a másikon. Itt a kiábrándulás, ott a belezúgás. Hogy mit takar a Tawaret? Legyen az egyelőre titok, mondják az alkotók.

Egy ma divatos hétvégi céges csapatépítést mutat be első játékfilmjében Almási Réka. A Team Building mindkét oldalt górcső alá veszi: a cég kilenc dolgozója más és más típust testesít meg, de egyikükkel sem azonos a csoportos egzecíroztatást vezető angol tréner jelleme. Mindkét oldal idegenként tekint a másikra, a csapatépítésnek azonban nagyon nagy a tétje.

Kardos Sándor Rilke regényét, A sírásót vitte filmre, Zsigmond Dezső Bunkeremberéről eddig semmiféle információ nem szivárgott ki, Orosz Dénes Poligamyja pedig egy újabb strigula a százezreket szórakoztató romantikus vígjátékok lapján.

A bemutató szekcióból három filmet kell még kiemelni. Mészáros Márta egy 56-os sorsot, a kevesek által ismert Kéthly Anna útját mutatja be Utolsó jelentés Annáról című filmjében. Makk Károly, Így, ahogy vagytok című alkotása krimi is, tragédia is – a politika kulisszái előtt kémek, rendőrök, üzletemberek, lopások, csalások, gyilkolások története – a mai Magyarországon. Egészen friss opusszal áll a közönség elé Elek Judit. Visszatérés című rendezése 1980-ban játszódik, amikor a Svédországban élő, a holokausztot gyerekként túlélő Katherine elindul erdélyi szülőfalujába.

A magyar színésztársadalom jeles tagjait láthatjuk majd a 41. Magyar Filmszemle vásznán. Új szerepben lép elénk Nagy-Kálózy Eszter, Csányi Sándor, Für Anikó és Mácsai Pál, Kováts Adél, Nagy Zsolt, Derzsi János és Kovács Patrícia, Stohl András, László Zsolt, Lengyel Tamás, Eszenyi Enikő, Gáti Kati, Dobó Kata és Kern András. Hogy ki nyer majd közülük „legjobb alakítás díját”, azt február 8-án, a szemle zárónapján jelenti be a zsűri.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?