Nyitás a Csöndes házzal

dddddd
Komárom |

Sok hónapos pandémiás játékszünet után szombaton újra előadást tart a Komáromi Jókai Színház. A terv az, hogy az évad végéig a lehető legtöbb elmaradt felnőtt bérletes előadást pótolják. A nyitó bemutató Silvester Lavrík Csöndes ház című színműve lesz. 

Előadásra az érvényes járványügyi szabályoknak megfelelően csak az mehet, aki védettnek minősül – azaz 180 napnál nem régebben átesett a Covidon, esetleg legalább két hete megkapta a második védőoltást is –, vagy 48 óránál nem régebbi PCR-, illetve 24 óránál nem régebbi antigéngyorstesztet mutat fel. Az FFP2-es típusú maszk használata mindenki számára kötelező.

Varga Emese, a színház művészeti vezetője elmondta, jelenleg a bérleteseik érdeklődését mérik fel: ki az, aki az adott feltételek szerint részt vehet tömegrendezvényen – és erre hajlandó is. Aki akár objektív okokból, akár szubjektív megfontolásból most nem tudja megnézni a Csöndes házat, nem marad le róla. A hétvégén kezdődő szériában annyi előadást tart meg a színház, ahány érdeklődő visszajelez, a lemaradó bérleteseknek pedig később, való-színűleg ősszel jelölnek ki időpontot. A Lavrík-darabot a nagyszínpadon játsszák, a nézőtéren továbbra is a sakktáblaszerű ültetési mód és a legfeljebb fél ház elve érvényes, tehát egyszerre 150 nézőt fogad a Komáromi Jókai Színház. 

Silvester Lavrík Csöndes ház című színműve az eredetileg tervezett A mi osztályunk helyett került a felnőtt bérletbe: Tadeusz Słobodzianek kortárs lengyel szerző drámájának őszi próbafolyamatát hatszor szakította meg a koronavírus, így a produkciót nem tudta befejezni a társulat. A Lavrík-darab eredetileg a színház egyik „karanténprojektjének” a része volt, melynek keretében kortárs szlovák alkotásokat mutattak be felolvasószínházi formában, online közegben. Garajszki Margit fordító-rendező, valamint Holocsy Krisztina és Holocsy Katalin, a két szereplő aztán folytatta a munkát, és elkészítette a teljes értékű színpadi változatot. Az előadást szombaton 15.30-tól és 18.00-tól tekinthetik meg a Premier-bérletesek, vasárnap a Jókai-, majd az előzetes tervek szerint május 22-én a Csokonai-, május 23-án a Lehár-, május 29-én pedig a Madách-bérletesekre számít a színház, a kezdési időpont minden esetben 15.30 és 18.00.

Varga Emese úgy nyilatkozott, a színház művészeti vezetése a 2020/2021-es évad hátralevő részében arra törekszik, hogy minél több felnőtt bérletes előadást kijátsszon, és a lehető legkevesebb „tartozást” vigyen át az őszre. Szándékuk szerint a Csöndes házhoz hasonló rendszerben, még a nyári szünet előtt bemutatják Spiró György Prah című színművének felújított változatát (Molnár Xéniával és Mokos Attilával, ahogy egy évtizede), A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínműnek (Eperjes Károly rendezésének) pedig június végén, július elején szabadtéri bemutatót terveznek. 

Mivel az évad elején a Szeretkezz, ne háborúzz! bérletes előadásai még lementek, így – jó esetben – a felnőtt bérletben kínált öt előadásból csak egy, Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című színműve csúszik át szeptemberre, azzal, hogy legalább a szakmai bemutatót szeretnék korábban megtartani. Emellett a stúdióbérletes előadások közül elkészül, belátható időn belül eljuthat a premierig Nádas Péter Temetése, és még a folyó évadban műsorra tűzik a pozsonyi főiskolásokkal készült és szeptemberben éppen hogy bemutatott Hamletet is, Matusek Attila rendezésében. Egyébként idén ez utóbbi produkcióval készül a színház a kisvárdai fesztiválra.

A művészeti vezető hozzátette: ha előre nem látható okokból a felvázolt ütemterv nem lesz tartható, megfontolják, hogy a 2021/2022-es évadban nem hirdet bérletet a színház. Lesznek új bemutatók, de kevésbé kötött rendszerben, és a covidos hónapok alatt felgyűlt elmaradások rendezése élvez majd prioritást. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?