Nyert az Iszka és a Konyec

Budapest. Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a tegnap véget ért 38. Magyar Filmszemlén.

Budapest. Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a tegnap véget ért 38. Magyar Filmszemlén.

Bollók Csaba filmje a legjobb szerzői filmnek járó díjat kapta a lelki mélység realista és őszinte megközelítéséért, a meggyőző integritásért. Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmjét a legjobb műfaji alkotásnak ítélte a szakmai zsűri, elismerve a film ötletességét, gazdag humorát.

A legjobb rendező díját Szász János kapta az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely az indoklás szerint merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.

A legjobb operatőrnek járó elismerést Máthé Tibor nyerte el az Ópium című film fényképezéséért, a határozottság és gyengédség együttes megjelenítéséért.

A Simó Sándorról elnevezett elsőfilmes díjat a zsűri Bogdán Árpádnak ítélte a Boldog új élet című filmért, a személyes tragédia költői látomásáért.

A legjobb látványért járó elismerést a Dolina című film alkotóközösségének ítélte a zsűri (díszlet: Árvai György, jelmez: Szűcs Edit, Breckl János, operatőr: Medvigy Gábor, rendező: Kamondi Zoltán).

A legjobb forgatókönyvírói díjat Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmje kapta, a számos eredeti karaktert felvonultató, valósághoz közeli komplex történetért.

A legjobb női alakítás díját Kovács Kata nyerte el, a Kythera című filmben folyamatos és határozott filmes jelenlétet nyújtó eszköztelen szerepjátékáért.

A legjobb férfi alakítás díját Zsótér Sándornak ítélték a Töredék című filmben nyújtott intenzív, megigéző alakításáért. A legjobb eredeti filmzene díját Membran kapta a Boldog új élet című film zenei munkájáért.

A 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjének járó díjat Nemes Jeles László kapta Türelem című filmjéért, az érzékeny téma szokatlan feldolgozásáért.

A kísérleti film kategória különdíját Nicolaus Myslicki Álszent című filmjének ítélték a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.

A zsűri rendezői különdíját a két testvér találkozásának és elválásának érzékeny bemutatásáért Nagy Dénes nyerte el az Együtt című filmért.

A zsűri operatőri díját az Alterego című film operatőrének, Tóth Widamon Máténak adományozták a lakásbelsők tartózkodó, de a szereplők személyiségét is kisugárzó világításáért, a képek tartózkodó intimitásáért.

Az Országos Diákzsűri fődíját, a Zöld Holló-fődíjat Bollók Csaba kapta az Iszka utazása című filmért, a minden képkockából sugárzó őszinteségéért, amely az indoklás szerint képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni.

Az év legjobb dokumentumfilmjének járó díjat Kincses Rékának ítélték a Balkán bajnok című filmért, az erdélyi sors egyetemes érvényű bemutatásáért, melyet a rendező családjának és politikus apjának életén keresztül ábrázol.

Az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmjének járó díjat Kóthy Judit és Topits Judit Forró ősz a hidegháborúban című alkotásának adományozták, elismerve ezzel az alapos és szakszerű kutatást, a pontos szerkesztést, a film objektivitását, s nem utolsósorban azt a koncepciót, amely az 1956-os magyarországi forradalmat szélesebb történelmi kontextusban mutatja meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?