Nyári férfiuralom

<p>Tetőzik a kánikula, ezért itt az ideje, hogy górcső alá vegyük a slágerlistákat, megnézzük, mely zeneszámok juttatják eszünkbe – akár sok-sok év múlva is – 2013 legmelegebb napjait. Lányok, hölgyek ezúttal nem rúgnak labdába.</p>

PUHA JÓZSEF

A nyár három nagy világslágerét három alkalmi trió jegyzi. Szokatlan felállás hódít, amelyet a Daft Punk tett ismertté, Avicii lemásolta, s bizonyára készülnek még szerzemények ilyen felállásban.

Get Lucky

A francia zenetörténet elmúlt tizenöt évének legsikeresebb zenei exportcikke, a Daft Punk májusban jelentette meg negyedik, Random Access Memories című stúdiólemezét, több mint nyolc évvel a legutóbbi, a Human After All után. A duó az albumot beharangozó Get Lucky című dallal pályafutása legnagyobb sikerét érte el. A szerzemény Pharrell Williams Virginia Beach-i énekessel és Nile Rodgers New York-i gitárossal készült, akik nemcsak közreműködnek benne, hanem a komponálásból is kivették részüket. A leginkább tavasszal és koranyáron hódító Get Lucky a brit listát négy, a németet két hétig vezette, az amerikain a második hely a csúcspozíciója. Azt hittük, a nyár legnagyobb slágere lesz, sikerét nem lehet túlszárnyalni.

Blurred Lines

Robin Thicke-nek sikerült túlszárnyalnia. Ez azért is meglepő, mivel az 1977-es születésű Los Angeles-i énekes korábban az amerikai és a brit dallistán sem szerepelt a tízes mezőnyben. Az áttörés idén nyáron jött össze, pedig Robin július végén – a címadó felvétel sikere révén az eredeti tervekkel ellentétben korábban – kiadott Blurred Lines című stúdiólemeze már a hatodik a sorban. A címadó szerzemény a Get Luckyhoz hasonlóan két társszerzővel és közreműködővel készült: Pharrell Williamsszel és T.I. atlantai rapperrel. A Blurred Lines a nyár legmeghatározóbb slágere, és szinte biztosra vehető, hogy 2013 legsikeresebb dalaként vonul be a zenetörténetbe. Németországban négy, az Egyesült Királyságban öt hétig volt listavezető, az USA-ban továbbra is tarol, a jövő héten már a kilencedik hetét tölti a Billboard magazin Hot 100 rangsora csúcsán.

Wake Me Up!

Avicii svéd lemezlovas-producer – akárcsak a Daft Punk – egy énekessel és egy gitárossal: a kaliforniai Aloe Blacc-kel és egy ugyancsak kaliforniai Mike Einzigerrel, az Incubus rockzenekar tagjával komponálta és rögzítette a Wake Me Up! című szerzeményét. A brit piacon 266 524 példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében, ez 2013 eddigi legjobb debütálása a szigetországban, és harmadik hete vezet. A német listát is harmadik hete uralja, az amerikai rangsorban a jövő héten a 17. helyen szerepel. Avicii ezzel harangozza be a szeptember közepén forgalomba kerülő True című első stúdióalbumát.

Best Song Ever

A három alkalmi trió sikerébe napjaink vezető fiúcsapata, a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő One Direction próbál beleszólni. A brit The X Factor hetedik, 2010-es sorozatában megismert, négy angol és egy ír énekes alkotta együttes újdonsága, a Best Song Ever videoklipje rekordot döntött a Vevo videomegosztó portálon – huszonnégy óra alatt 10,9 milliós nézettséget ért el. A dal a brit és az amerikai listán is a második helyre iratkozott fel, annak köszönhetően, hogy a népes rajongótábor azonnal beszerezte, ezért a második héten nem felfelé, hanem lefelé indult el, a brit rangsorban az ötödik, az amerikaiban a 15. helyre csúszott. Napjaink második legsikeresebb fiúcsapata, a szintén négy angol és egy ír énekes alkotta The Wanted is új zeneszámmal rukkolt elő, a Walks Like Rihanna a brit listán a negyedik helyig jutott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?