Nő az orosz nyugati haderő

Moszkva.

Moszkva. Oroszország a nyu-gati stratégiai irányban töké-letesíti és növeli csapatainak harci állományát és állo-másoztatásuk rendszerét a NATO-tagországok „agresszív” lépései miatt – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A védelmi miniszter elmondta, hogy a tárca az év végéig mintegy 20 csapategységet hoz létre a nyugati katonai körzetben, amelyek elhelyezéséhez mintegy 40 katonai lakótelep épül. Mindezt az orosz haderő modern fegyverek szállításával hangolja össze. Sojgu közölte, hogy Oroszország nyugati részén több mint 30 zászlóalj- és századszintű taktikai csoport áll készen a haladéktalan bevetésre. A katonai körzet erői az elmúlt fél év alatt több mint 300 egységnyi fegyverzetet és haditechnikát kaptak. Szergej Sojgu szerint „egyes országok” a politikai, információs és gazdasági nyomásgyakorlás mellett igyekeznek a katonai erőt „eszközként felhasználni geopolitikai célok elérése érdekében”.

„Nyugati kollégáink ezen lépései a biztonsági rendszer lerombolásához vezetnek a világban, erősítik a kölcsönös bizalmatlanságot, és arra kényszerítenek bennünket, hogy reagáló lépéseket tegyünk” – fogalmazott a tábornok. Sojgu úgy vélekedett, hogy a helyzet Oroszország nyugati határai mentén romló tendenciát mutat a NATO fokozódó kelet-európai katonai aktivitása, infrastruktúrájának fejlesztése miatt. Emlékeztetett rá, hogy a szövetség a balti államokban és Lengyelországban négy többnemzetiségű zászlóaljat hozott létre, amelyek összlétszáma 5 ezer fő. Kifogásolta, hogy az USA folytatja a rakétavédelmi rendszer európai elemeinek kiépítését.

Közben folytatódik az amerikai és az orosz gyártmányú repülők pengeváltása Szíria légterében. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők harci gépe a légtér elhagyására kényszerített egy szíriai Szu–22-es vadászbombázót, amely a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásait támadta. Az incidens Tabka város környékén történt 55 km-re az Iszlám Állam rakkai fellegvárától. A koalíciós vadászgép jelezte, gépe felfegyverzett, majd figyelmeztető manővert tett. A Szu–22-es ezt követően megváltoztatta repülési irányát és elhagyta a légteret. Ez volt az első eset azóta, hogy június 18-án az amerikai légierő F/A–18 Hornet (Lódarázs) típusú vadászgépe lelőtt egy szír Szu–22-est.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?