Nincs gond a kiejtéssel

Komárom. A napokban rendezték meg a magyar alap- és középiskolák Ismerd meg a szlovák nyelvet! elnevezésű, szlovák nyelvű kommunikációs versenyének országos döntőjét, amelynek immár hagyományosan a komáromi Ipari Középiskola ad otthon. A második kategóriában az általános iskolák 8.

Komárom. A napokban rendezték meg a magyar alap- és középiskolák Ismerd meg a szlovák nyelvet! elnevezésű, szlovák nyelvű kommunikációs versenyének országos döntőjét, amelynek immár hagyományosan a komáromi Ipari Középiskola ad otthon. A második kategóriában az általános iskolák 8. osztályos tanulói, a harmadikban a gimnáziumok és szakközépiskolák harmadikos diákjai, a negyedik kategóriában pedig a szaktanintézetek másodikos diákjai mérik öszsze tudásukat. Bernáth Erzsébet, az országos pedagógiai intézet munkatársa, a második kategória zsűrijének elnöke értékelésében kiemelte: a versenyző diákok nagyon jól bírják a szlovák nyelvet, gazdag a szókincsük, és érdekes szövegeket alkotnak. Ma már a kiejtésükkel sincs gond, 10-15 évvel ezelőtt a kiejtés alapján még meg lehetett állapítani, hogy az ország mely tájegységéről érkeztek a tanulók. Elena Répássyová, a pozsonyi kereskedelmi akadémia tanára, a harmadik kategória zsűrijének elnöke ugyancsak dicsérte a versenyzők gazdag szókincsét. Az előző két kategória iskolai, járási, valamint kerületi fordulóiba nagyon sok iskola bekapcsolódik, a szaktanintézetek kategóriájának mezőnye viszont szegényes. Az országos fordulón is mindössze négy tanuló vett részt. Pedig Dulovics Viola, a pozsonypüspöki alapiskola nyugalmazott tanára, a negyedik kategória bírálóbizottságának elnöke szerint nincs mitől tartaniuk ezeknek az iskoláknak, illetve diákjaiknak, hiszen a feladatokat az ő tudásszintjükhöz igazítják. Esetükben elsősorban a szakkifejezések ismeretére helyezik a hangsúlyt. Jó látni a versenyzőkön, hogy felszabadultan, élvezettel beszélnek szakjukról. Még ha kisebb nyelvi hibák elő is fordulnak, érződik, hogy jó alapokat kapnak tanáraiktól, amire későbbi munkájuk során építhetnek.

Az egyes kategóriák győztesei. A második kategória: 1. Malík Lúcia (Duna Utcai Alapiskola, Pozsony), 2. Hodúr Péter (Pozsonypüspöki AI), 3. Török Katalin (nyolcosztályos gimnázium, Érsekújvár). Harmadik kategória: 1. Misad Leila (Vámbéry Á. Gimnázium, Dunaszerdahely), 2. Spátay Mónika (Selye J. Gimnázium, Komárom), 3-3. Pásztor Gábor (zselízi gimnázium) és Illés Zsófia (Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia). Negyedik kategória: Volter Imre (SOUP, Ipolyság), 2-2. Kondelčík Katalin (SOUP, Ógyalla), Ilon Denisa (SOUP, Ógyalla), 3. Magyar Andrea (SOU, Tornalja). (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?