Kultúra

Népművészet az oktatásban

A Hagyományok Háza három tanfolyamot szervezett pedagógusoknak a népművészeti anyanyelv tanításáról. A résztvevők vizsgafeladatait az intézmény Corvin téri székházában ismerhetik meg az érdeklődők.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. május 9. 15:02

A Hagyományok Háza ősszel hirdette meg három szinten a népművészeti anyanyelv elsajátítását segítő tanfolyamát a „Népművészeti minták a felső tagozatok vizuális nevelésében, különleges technikák, különleges eszközök”, „A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal a kisiskolás korban”, valamint „A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal óvodás korban” címmel.

Az egész Kárpát-medencéből érkező pedagógusok április végén vizsgáztak, s a megmérettetés része volt a tanfolyamon elkészült tárgyak bemutatása is. A legsikeresebb alkotásokat a szakemberek és az érdeklődők az intézmény székházában tekinthetik meg.

 „Többnyire az alsó és felső tagozatos tanfolyam iránt nyilvánult meg élénk érdeklődés – értékeli a kurzusokat Péter Szidónia kézműves osztályvezető és Sevella Zsuzsanna oktató. – A résztvevők fontos módszertani tapasztalatokat gyűjtöttek, kipróbáltak minden játéktípust, s azt is elsajátították, hogyan lehet e játékokat az óvodai-iskolai oktatásban felhasználni.”

nép

A hallgatók megismerhették azt a motívumkincset, amellyel a népművészeti anyanyelvet eredményesen tudják játékokban átadni diákjaiknak. Emellett a különböző korosztályok érdeklődésének felkeltésére szolgáló vizuális-alkotó foglalkozások metodikáját is megtanulhatták a félév során. Átvehették azokat a háttér információkat is, amelyekkel a különböző korosztályok néprajzi ismereteit bővíthetik.

A tanmenetben az egész Kárpát-medencei motívumvilág szerepelt, természetesen – az idő rövidsége miatt – minden területről a hallgatók csak olyan alapismeretekhez jutottak, amelyeket igényük és érdeklődésük szerint bővíthetnek.

A végzők vizsgafeladatában szerepelt, hogy a megtanult játékokat új játéktípusokra ültessék át, új módszerekkel bővítsék a tapasztaltakat. Az idei vizsga a húsvéthoz volt közel, s a résztvevők eredményesen dolgozták fel a Kárpát-medencei tojásfestő motívumokat óvodás- és felső tagozatos szinten egyaránt.

A résztvevők olyan azonnal hasznosítható, készségszintű tudásra tettek szert, amelyet az adott munkahelyükön – legyen az a hallássérültek óvodájában, a felső tagozatos iskolában, a környezetórán, vagy a matematikai oktatásban – tudnak felhasználni.

A tárlat anyagával június 19-én a kárpátaljai Visken, a helyi pedagógusok is megismerkedhetnek egy egész napos workshop keretében. A bemutatót  a három alkalmas  Népmese és Kézműves Szakmai Napok zárásaként rendezik meg a Viski népzene, néptánc és kézműves táborban.

 

A tárlat május végéig látogatható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A PS-Spolu nyert, az MKP mandátuma kérdéses, a Híd bukott az előzetes eredmények szerint

Čaputová büszke Szlovákiára

Ravasz: „Megfizettük az adót ezért a koalícióért“

Kiskát zavarja a szélsőségesek előretörése

Mandátumbecslés a nem hivatalos adatok alapján

Az MKP mandátuma pár szavazaton múlhat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?