Hangszeres népzeneoktatás Csallóközben

A legutóbbi foglalkozásra húsznál is többen érkeztek (Forrás: Iván Kamilla)
Dunaszerdahely/Gelle |

Havonta egy alkalommal közös hangszeres muzsikálásra hívják a népzene kedvelőit a Pósfa zenekar tagjai.

Iván András zenekarvezető lapunknak elárulta, hogy már régóra gondolkodtak népzenei oktatáson. Szerették volna azt a tudást, amit megszereztek, olyanoknak továbbadni, akik hasonló lelkesedéssel vinnék tovább.

„Népzenei táborokból sajnos kevés van. Eleinte az volt a koncepciónk, hogy egy tábor keretén belül tanítjuk majd a gyerekeket. Ez a havonta tartandó zenetanítás ennek a bevezetője”

– mondta el Iván András, majd hozzátette, ha minden a tervek szerint alakul, akkor ez az első népzeneközpontú tábor már idén nyáron megvalósul. 

Fúvós, vonós és pengetős népi hangszereken oktatnak (Forrás: Iván Kamilla)

A kezdetek

Oláh Attila, a Csallóközi Táncegyüttes vezetőjének köszönhetően történt az indulás. Beadott pályázatuk a Hagyományok Házánál sikeres lett, így elkezdhették a hangszeres népzeneoktatást. Rozsnyón, Füleken és más helyszíneken voltak hasonló tanfolyamok korábban, itt a Csallóközben azonban még nem. A Pósfa zenekar a Dunaszerdahelyi járásban is szerette volna elindítani ezt a lehetőséget.

„Korábban már foglalkoztunk diákokkal, magánórák keretében jártak hozzánk, vagy mi jártunk hozzájuk. 2021-ben belőlük verbuválódott össze az első csapat a nyilvános népzenei oktatásra”

- mondta el a zenekarvezető

Havi egy alkalom

Az ingyenes oktatás helyszíne Dunaszerdahely és Gelle között vándorol, legutóbb Gellében találkoztak. Úgy osztották be az időpontokat, hogy havonta legalább egyszer találkozzanak egymással egy szombat délelőtt. Ezeken az alkalmakon egy-egy ismert népzenei régió anyagát veszik át. Korábban egy évben csak egy tájegységgel foglalkoztak, most félévente vesznek elő újabb témát. A résztvevőknek saját hangszerrel kell rendelkezniük, amit magukkal hoznak. A zenekar tagjaitól hegedűn, brácsán, nagybőgőn, pásztorfurulyán és klarinéton tanulhatnak. Terveik közt szerepel még, hogy a tanfolyam cimbalomoktatással is bővüljön.

A nagybőgő és a brácsa oktatása nincs jelen a zeneiskolákban (Forrás: Iván Kamilla)

Szükséges alapismeretek

A oktatók annyi kikötést szabtak a jelentkezőknek, hogy rendelkezzenek némi alapismerettel. 

„Fontos, hogy tudják megfogni a hangszert, legyenek alapismereteik. Leginkább a hegedűsökre vonatkozik az, hogy ne nulláról kezdjenek, hanem már ismerjék a hangokat, tudják tartani a vonót is, el tudják játszani azt a dallamot, ami elhangzik a foglalkozásokon, vagy amit a kottában látnak”

– tette hozzá Iván András. Azt ajánlják, hogy a zeneiskolával párhuzamosan foglalkozzanak a népzenei képzéssel, mert ez egy erős kiegészítője lehet a meglévő ismereteknek. Brácsa- és nagybőgőoktatás egyébként is ritkán fordul elő a zeneiskolákban.

Intenzív foglalkoztatás

A háromórás szombatonkénti foglalkozások reggel 9 órakor kezdődnek és körülbelül délig tartanak, kisebb szünetekkel. A diákok szekciókra bontva játszanak az egyes hangszereken. Vannak köztük kezdők és haladók is. Érkezés után először az előző foglalkozás tananyagát ismétlik át, ha van kérdés, azt megválaszolják, majd belemerülnek a napi feladatokba. 

„Aki az alapdallamokban jártas, már megállja a helyét egy táncházban, ha hozzácsapódik egy zenekarhoz. Ez már egy kész anyag”

– jegyezte meg Iván András, majd hozzátette, hogy felvételekkel és kottákkal is segítik a tanulókat. A találkozó végén történik egy úgynevezett összehúzás, amikor az összes hangszer eljátssza az aznapi anyagot és a korábbiakat is, vagyis megszólal az egész zenekar.

Népszerű a hangszeresek közt

A tanfolyam nem titkolt célja, hogy további fiatal zenekarok alakuljanak, népszerűsítve ezt a műfajt és ezzel is hirdetve a népzene szépségét. A korosztályi besorolás nem mérvadó, vannak nagyon fiatalok, 7 évesek, és idősebbek, 50 év körüliek is. Eljönnek olyanok, akik itt találkoznak először a népzenével, de vannak olyanok is, akik önfejlesztés céljából jelentkeznek. A résztvevők száma havonta 10 és 20 fő között mozog, de legutóbb ennél is többen voltak.

A Pósfa zenekar elsősorban magyar népzenével foglalkozik a tanfolyamon, azon belül a felvidékivel és annak különféle tájegységeivel. Ám jelenleg szatmári népzene van porondon, a furulyások moldvai népzenét tanulnak. De korábban volt már Vág–Garam közi, illetve magyarbődi, alkalom adtán kitekintettek a Rábaközre is.

Az utóbbi alkalmakkor egyre több furulyás érkezett a tanfolyamra (Forrás: Iván Kamilla)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?