Nemzetbiztonság Bt.

A fekete srác zsaru akar lenni. A fehér zsaru társát lelövik és boszszút esküszik. Mindkettő egyedül akar nyomozni, párba osztják őket. Utálják egymást, de a közös cél szentesít minden eszközt, így az ügyet felgöngyölítik, és végül hősként ünneplik őket.
Láttunk már ilyet. Nem is egyszer.

# A fekete srác zsaru akar lenni. A fehér zsaru társát lelövik és boszszút esküszik. Mindkettő egyedül akar nyomozni, párba osztják őket. Utálják egymást, de a közös cél szentesít minden eszközt, így az ügyet felgöngyölítik, és végül hősként ünneplik őket.

Láttunk már ilyet. Nem is egyszer. Sokkal nagyobb gond, hogy az ilyen típusú filmeket általában Martin Lawrence szállítja, és minő meglepetés, ismét ő homorít a főszerepben. Az Amerikában érthetetlenül sztárolt komikus az Eddie Murphy mélyrepülésével keletkező űrt hivatott betölteni, de lassan ugyanaz a sors vár rá, mint elődjére. Hogy miért? A Bad Boysszal berobbanó színész pontosan ugyanazt a karaktert játssza az azóta eltelt hét évben. Nagypofájú humorzsákot, ripacskodó átlagembert, aki a körülményekből adódóan kerül váratlan helyzetbe, és amelyekből hősként, de legalábbis megdicsőülve kerül ki, legyőzve minden rosszfiút. A Bad Boys óta az Életfogytigban (bár itt még visszafogottabb volt Eddie Murphy mellett), a Gagyi mamiban, az Állj vagy jövökben, a Fekete lovagban, s most a Nemzetbiztonság Bt.-ben...

Az alaphelyzet itt némiképp a Nekem 8-ra emlékeztet, bár Steve Zahn azért jóval kevesebbet nyújt, mint annak idején Tim Robbins. Sajnos már nemcsak a történet, hanem a humor is ismétlődik, így a Lawrence saga totális unalomba fulladt. A két férfi élete csapnivaló közhelyek közepette fonódik össze, és a nem létező jellemfejlődésük során a röhejes utálatuk még röhejesebb barátságba csap át. A társát elvesztő szomorú hekus és a „baleknak áll a világ” típusú paprikajancsi története szinte fáj. Filmkészítésről nem is nagyon beszélhetünk, mert a rutinból elkészített ad hoc jellegű moziban csak a szokásos professzionális kameramozgások és vágások köszönnek vissza. Semmi kockázat, csak a jól bevált félközelik, Lawrence mimikája premier plánban és a szükségesnél semmiképp nem több nagytotál.

A színészek együtt buknak, mert az abszolút mellékszereplő Steve Zahn főszereplővé avanzsálása is teljes kudarc. Mindketten csak bohóckodni és kiabálni tudnak, de az sehogy sem vicces, és a forgatókönyv is olyan lerágott, amit egy hétvégi „Paneltörténetek futószalagon” kurzuson írnak egy alagsori, névtelen hollywoodi sufniprodukciós vállalatnál ötdolláros órabérért.

A pénzeszsáknak tartott Lawrence 20 milliós gázsija fabatkát sem ért, miután a mozit már a lufifejű amerikaiak sem kajálták, és akkorát hasalt a mozikban, hogy a producerek még azóta is az oxigénsátor mélyén rázzák rémült fejüket. És hogy menyire lassan tanul az ember nyugaton, azt jelzi Lawrence két 2003-as mozijának címe: Állj, vagy jövök 2. és Bad Boys 2. Jövőre pedig várhatjuk a Gagyi mami 2.-t, netán az esetleges idei sikerek után a Bad Boys 3. vagy Állj, vagy jövök 3. produkciókat.

Bár ezzel legalább a producerek belátták gyarlóságukat, és nyílt lapokkal játszanak, amelynek köszönhetően a néző már a címből tudja, mire számíthat: ugyanarra. Mindig csak ugyanarra..(mozenet)

Nemzetbiztonság Bt. (National Security), színes, amerikai film, 88 perc, Rendezte: Dennis Dugan, Szereplők: Martin Lawrence, Steve Zahn, Bill Duke, Colm Feore, Eric Roberts

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?