Nagyölvedről a lévai zsinagógába vándoroltak az alkotások

Nagyölved |

<p>Első alkalommal mutatják be a nagyölvedi nemzetközi fafaragó szimpózium résztvevői az alkotásaikat a nemrég felújított lévai zsinagóga épületében. A kiállítást pénteken nyitják meg és augusztus végéig várják a látogatókat.</p>

Magyarországi, erdélyi, délvidéki és szlovákiai művészek mintegy százötven alkotása látható Léván, egy részük az idei fafaragó táborban készült. A Lévai Barsi Múzeum és Nagyölved önkormányzata szervezésében nyíló kiállítást pénteken 16 órakor nyitják meg a zsinagógában, ahol a Kötegyáni Baráti Kör Egyesület, KörösArt Művészeti Társaság (Népfőiskola) és a Békés Megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület (Kétegyháza) alkotóinak műveit mutatják be. Jaroslav Uhel, a Besztercebányai Bél Mátyás Egyetem fejlesztési dékán-helyettese elmondta, az egyetemről idén tizenhárom diákkal érkeztek, és újdonságnak számít, hogy a fafaragókkal fényképészek és festők is érkeztek. „A művészek – legyenek bármelyik országból, közös nyelvet beszélnek. Itt nincsenek nemzetiségi problémák. A Besztercebányáról érkező fiatalok megtapasztalhatták, hogy a helyiek barátságos, vendégszerető emberek, akik kiváló alkotói légkört biztosítottak számunkra“ – egészítette ki az elmondottakat Jaroslav Uhel. Jana Kožušková és Katarína Luczinkiewiczová egyetemi tanárok szintén részt vettek a munkában, az ő alkotásaik csütörtökön készültek el, és a település központját fogják díszíteni. A fafaragók táborának egyik ötletadója Antala Éva nagyölvedi lelkész és lelkes megvalósítója immár ötödik alkalommal Cseri Zita Nagyölved polgármestere. A rendezvény sikerességéhez hozzájárultak a helyi egyházak, szervezetek és vállalkozók. „A nővéremnek köszönhetően sikerült felvenni a kapcsolatot a magyarországi Kötegyáni Baráti Kör Egyesülettel, annak  művésztelepével. A Nagyölvedre látogató alkotók évek óta jártak Magyarországra, és örömmel fogadták a mi meghívásunkat is“ – tájékoztatott Antala Éva.

A Békés megyei Kötegyánban 1997-től működik a Kötegyáni Baráti Kör Egyesület, amelynek egyik alapítója és jelenlegi elnöke Ungvári Mihály. Irányításával a Gyepes folyó elhanyagolt környezetéből – határon átnyúló együttműködési programok során, magyarországi és európai uniós finanszírozással – ökoparkot létesítettek.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?