Nagy visszatérők

Hosszú szünet után végre új albummal jelentkeztek New York fehér rapperei: Mike D, Adrock és MCA, vagyis a Beastie Boys. Egy színtiszta hip-hop-lemezzel, megfűszerezve George W. Bush ellenes ki- és beszólásokkal.

A Beastie Boys tagjai a közönség szeme láttára nőttek fel. 1981-ben kamasz hardcore punkzenekarként indultak, majd a nyolcvanas évek közepére raptrióvá változtak Rick Rubin keze alatt, nagy hardrock riffekre ordibáltak tahóságokat (Licensed To Ill – 1986), aztán kalifornizálták magukat a Dust Brothers producerduó segédletével (Paul’s Boutique – 1989), majd viszszanyúltak hangszeres múltjukhoz (Check Your Head – 1992, Ill Communication – 1994, Aglio e Olio EP – 1995), készítettek instrumentális pszeudo-krimizenéket is (The In Sound From Way Out! – 1996), excentrikusságukat pedig egyre komolyabb célok, például a tibeti szabadságharc szolgálatába állították. Legutolsó, 1998-as stúdióalbumuk, a Hello Nasty főleg az oldskool hip-hophoz visszakanyarodó számaival keltett feltűnést. Ezután egy dupla válogatáslemezzel (The Sounds Of Science) és egy klipgyűjteménnyel (Video Antho-logy) vonták meg addigi pályájuk mérlegét. Az új, To The 5 Boroughs című korongon tizenöt dal és egy bónusz hallható, mindegyik nagyon lecsupaszított, mégis hihetetlenül sűrű. A fiúk figyelmen kívül hagyták a mai modern muzsikát, és teljes egészében visszanyúltak a gyökerekhez. Az albumot néhány kritikus a Paul’s Boutique című lemezhez hasonlította, és van is benne igazság, hiszen utoljára 1989-ben zenélt a csapat hasonló stílusban. A zenei alapok zseniálisak, nagyon kellemes színt adnak az amúgy hol súlyos, hol vádló, hol humoros szövegeknek. Ezen a lemezen nincsenek dzsesszbe hajló instrumentális nóták, vagy bútorzúzós hardcore-őrjöngések, amelyek jellemzőek voltak a korábbi anyagokra. Itt csak kőkemény hip-hop van. Hangszereket csak elvétve hallhatunk, ami hallatszik, az mind szintetizátorral és számítógéppel szólal meg. Michael Diamond (Mike D), Adam Horovitz (Adrock) és Adam Yauch (MCA) két-három perces csupasz, friss és lényegre törő számokban pörgetik a bulit, fikázzák a gagyi MC-ket, hadoválnak kajákról és sci-fi sorozatokról, zengik New York City és a multikultúra dicséretét, felszólalnak a környezetvédelem mellett, a rasszizmus, a háború és George W. Bush politikája ellen. (est, z, p)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?