Nagy érdeklődés mellett

Edinburgh. Megkezdődött a világ legnagyobb szabású kulturális eseményei közé tartozó Edinburghi Nemzetközi Fesztivál. A gyönyörű skót városban a negyvenes években tartották az első kulturális találkozót, amely mára fesztiválok egész sorává nőtte ki magát, rengeteg turistát vonzva a környékre.

Edinburgh. Megkezdődött a világ legnagyobb szabású kulturális eseményei közé tartozó Edinburghi Nemzetközi Fesztivál. A gyönyörű skót városban a negyvenes években tartották az első kulturális találkozót, amely mára fesztiválok egész sorává nőtte ki magát, rengeteg turistát vonzva a környékre. Különösen nagy sikert mondhat magáénak a Nemzetközi Alternatív Fesztivál, amelynek keretében idén már 20 ezer különféle előadást rendeznek.

A nemzetközi fesztivál augusztus 30-ig tart, ezalatt nívós opera-, balett-, színházi és klasszikus zenei előadásokat mutatnak be, többnyire kis közönségnek, és viszonylag olcsón. Számos előadásra már jó előre eladták a jegyeket, a legnagyobb slágernek Richard Wagner Gyűrű-trilógiájának teljes terjedelmű – több estés – bemutatója számít, amelyre már tavaly októberben elkelt minden jegy.

A fesztiválról nem hiányozhat a magyar művészeti élet sem. Nagy érdeklődés előzi meg Schiff András zongoraművész, valamint az Auer vonósnégyes fellépéseit, amelyeket több estén is a zenei programba iktattak. Az edinburghi rendezvénysorozatot idén is könyv- és filmfesztivál egészíti ki. A brit sajtó mindkettő kapcsán arról ír, hogy mind a könyvkiadás, mind a filmipar jelentős fellendülést mutatott az idén, a brit filmek külföldön is igen nagy keresettségnek örvendenek.

Az immár egy hete zajló alternatív fesztivál – amelyet a fő fesztiváltól eltérően nem meghívásos alapon és a fellépők előzetes szűrése nélkül rendeznek – eddig vegyes fogadtatású bemutatókat produkált. Mivel ezen a legelképesztőbb jellegű és tartalmú előadások is bemutathatók, az összesen több tízezresre várt létszámú nézőseregre olyan meglepetések is várnak, mint a semmit be nem mutató bemutató. Emiatt azonban akad olyan fellépés is, amelyre – a sokszor ingyenes belépés ellenére is – senki nem kíváncsi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?