Nádasdy Ádám nyitotta a Könyvhetet

kép

A neves nyelvész, költő, műfordító szerint nem mindenki rossz író, aki állami kitüntetést kap, és a magyar irodalom művelőinek többet kellene foglalkozniuk a leggazdagabbakkal, hogy számukra is kiderüljön: adakozni nemes dolog. Csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart a 95. Ünnepi Könyvhét.

A Könyvhetet minden évben a magyar irodalmi élet egy neves alakja nyitja, illetve az is hagyomány, hogy az ünnepi nyitóbeszéd az Élet és irodalom lapjain is megjelenik a Könyvhéttel párhuzamosan. Idén Nádasdy Ádám köszöntötte a látogatókat – ahogy azt várhattuk, a 77 éves irodalmár frissítő gondolatai ismét nem okoztak csalódást. A szerzőnek egyébként nemrég jelent meg legújabb verseskötete, mely az idei Könyvhét egyik nagy szenzációja.

„Kérem az írókat, írjanak a gazdagokról!” – hangzott el a nyitóbeszédben. Nádasdy Ádám szerint a kortárs magyar irodalom keveset foglalkozik a tehetősek életével, világával. A költő szerint érdemes volna a bizalmukba férkőznünk, már csak azért is, mivel „sokukban van hajlandóság adakozni. Csak többnyire – főleg az újgazdagok – nem tudják, hogyan kell.“ Nádasdy szerint ez lehet az irodalom feladata: „Hát tanítsuk meg őket okosan megírt, nekik dedikált regényekkel, melyekből számukra is kiderül, milyen szép dolog az adakozás.” 

A költő szerint a magyar irodalmi életnek óriási szüksége van irodalmi magándíjakra, és ehhez mecénások kellenek. A mecénás ugyanis a saját pénzét áldozza fel, míg az állami kitüntetéseket a kormányzat az adófizetők pénzéből fedezi. Ő maga is kapott ilyet, és nagyon örült neki. Viszont „a kormánytisztviselők főleg a nekik rokonszenves írókat díjazzák“ – fogalmazott Nádasdy. „Ha adnak, fogadjuk el. S legyünk méltányosak: nem mindenki rossz író, aki állami kitüntetést kap.“

A Vörösmarty és a Vigadó téren, valamint a Duna-korzón 170 kiállító 150 standdal várja a látogatókat vasárnapig. Köztük a hazai Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában, mely második éve vesz részt a Könyvhéten saját programokkal és önálló standdal. A Három Holló kultúrkávézóban ma két program is várja a vendégeket a Bázis szervezésében, melyek keretén belül a párkányi AquaPhone fesztivállal és a hídőr-programmal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?