Kultúra

Nádas Péter Aegon-díjas

Budapest. Nádas Péter író kapja Világló részletek című regényéért a hárommillió forint díjazású Aegon Művé-szeti Díjat.A 13.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 24. 18:00

Budapest. Nádas Péter író kapja Világló részletek című regényéért a hárommillió forint díjazású Aegon Művé-szeti Díjat.

A 13. alkalommal odaítélt díj Magyarország egyik legnagyobb pénzjutalommal járó, magánalapítású irodalmi elismerése, amelyet április 10-én adnak majd át a budapesti Katona József Színházban. Az elismeréssel az előző év kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák.

Nádas Péter a több mint 1200 oldalas könyvet saját és családja élete nyomán a közelmúltról írta. Elmondta, hogy írás közben nemcsak családjának történetével és igazságaival kellett szembenéznie, de saját depressziójával és öngyilkos gondolataival is.

Az idei díjra csaknem száz kötetet jelöltek a könyvkiadók. Négy verseskötet és hat regény került a szűkített listára, amelyről hétfős zsűri döntött: Radnóti Sándor kritikus, művészetfilozófus, a zsűri elnöke, Angyalosi Gergely irodalomtörténész, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, Diószegi Endre tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozatának elnöke, Füle Ágnes kulturális szervező, Für Anikó színművész és Takács Ferenc irodalomtörténész.

Diószegi Endre az eredményhirdetésen elmondta, a művekben közös, hogy őszintén beszéltek a közelmúlt Magyarországáról, ami fontos a felnövekvő generációk számára is, hogy később önmaguk igazságával is szembe tudjanak nézni. (MTI)

Önnek ajánljuk

Martin Glváč volt Alena Zs. "mucuskája"

Kényszerházasság a Komáromi járásban: 3000 eurót kapott kiskorú lányáért az „apa“

Remény a lisztérzékenyeknek

Így búcsúzott elhunyt férjétől Vajna Tímea

A Rams és a Patriots játssza a Super Bowlt

A Hyundai Tucson lett 2018 legnépszerűbb SUV-je Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?