Mrozek Özvegyek című abszurd színműve nagyon „fiatalos” tálalásban

Komárom |

<p>Bár tegnap eső is esett, nap is sütött, ez nem szegte kedvét a Gurigongo Symposium kultúrkommandósainak, hogy a várost járva felhívják a járókelők figyelmét: hamarosan kezdődik a színjátszók idei nagy eseménye, a 47. Jókai Napok.</p>

Matusek Attila és Csicsó Tamás, a Komáromi Ipari Szakközépiskola diákjai délután verset szavaltak a buszpályaudvaron a hazafelé tartó utasoknak.

Ma délután Hipik Júlia cigánydalokat énekel, és népmeséket mond majd a Klapka téren, Gál Andrea pedig – egy papír televízióval a fején – „élő híradót” vezet ugyanott, és ide érkezik majd a Matusek-Csicsó duó, és egy Varró Dániel-verset adnak elő.

Este hét órakor kezdődik a megnyitó a Tiszti pavilon dísztermében. A szervezők József Attilával indítanak. A Kész a leltár – In memoriam József Attila című összeállítást Varga Emese készítette. „El kellett döntenünk, mi legyen a szál, melyre az előadást építjük. Érzelmi vagy életrajzi történetet akarunk-e. Kompromisszumos megoldás született. A versek mellett naplók és levelek sorai és a balatonszárszói állomáson felvett jegyzőkönyv részlete is elhangzik. Ez ad egyfajta életrajzi keretet. A költő életének fő pillanatait, a számára fontos embereket mutatja be. Erre fűztünk különböző hangulatú verseket, kilencet Zsapka Attila zenésített meg” – nyilatkozta a Komáromi Jókai Színház dramaturgja, a zsűri egyik tagja.

Az országos színjátszó fesztivál versenyműsorát a kassai KGSzT Diákszínpad nyitja. Este kilenc órára a vmk színpadán kialakított kamaratérbe várják nézőiket Slawomir Mrozek Özvegyek című abszurd színművének előadására. Az idén fesztiválról fesztiválra jár a Bodon Andrea vezette társulat. A darab egyik szereplőjét, az Első urat, avagy a Rómeót alakító Tóth Károlyt faggattuk. „Hatszereplős a történet, két szálon fut. Az egyik a feleségek-szeretők szála, a másik a férjeké. A szálakat a pincér fonja össze. Magáról a figuráról, akit alakítok, nehéz beszélni, hiszen ahogy a darab, ő is abszurd jellem. Februárban, a balassagyarmati fesztiválon arany minősítést kaptunk, később nagy sikerrel játszottuk a budapesti Szkéné Színház Asztal Fesztiválján, Komáromból pedig Királyhelmecre visszük az Özvegyeket, egy újabb fesztiválra. Nagyon szeretjük ezt az előadást, hiszen »nekünk« írta a szerző! »A szereplők legyenek fiatalok. Nagyon fiatalok« – kérte Mrozek” – mondta Tóth Károly. Előadásuk után este 22 órakor a fesztiválklub is kinyitja kapuit .

Holnap délelőtt két galántai diákszínjátszó együttes lép fel a Jókai Napokon. A TSÍZIÓ Diákszínpad Virgonc Egerek Társasága címmel mutat be dramatizált játékot Csokonai műve nyomán, Hlavaty Márta rendezésében, 10 órai kezdettel. 11.30-kor a Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja mutatkozik be ugyanott. Csáth Géza Anyagyilkosság című novellája alapján készítették Az anyagyilkos című előadásukat – bábos megoldásokkal. Rendezte: Mészáros Andrea. (Szél János)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?