MOZIJEGY: Mars a Marsról

<p>Látom az igyekezetet, a nagy pillanatokat, a monumentális díszleteket, hogy egy stúdióban felépítettek egy komplett bolygót azért, hogy megmutassák, ilyen az ismeretlen égitest. Csak éppen a filmet nem látom, az nyilván valahol elveszett a Föld és a Mars között.</p>

Pedig még azt sem lehet mondani, hogy a Mentőexpedíció ne adná meg mindazt, amit az ember vár egy ilyesféle mozitól: hőst, akinek egyre borostásabb lesz az arca, és témát, amely a tudomány szempontjából sem érdektelen. Majdnem minden jelentben ott virít a NASA logója, ilyen poharakból isznak, ilyen pulóvert viselnek, szóval tekintsük úgy, a NASA megcsinálta a maga filmjét.Már ha film ez a film, mert Ridley Scott elsősorban maratoni ismeretterjesztő délutánt rendezett. Több mint két órán keresztül beszélnek a Marsról, mutatják a Marsot, próbálnak hazajutni a Marsról…Majdnem mindenkinek sikerül is, de Matt Damon kevésbé szerencsés: ő a főszereplő, így neki jut az a feladat, hogy két órán keresztül faragjon, ásson, krumplit termesszen, megfércelje a szkafanderét, fóliával tapassza be a bázis kirobbant falát... A nézőnek pedig az volna a feladata, hogy elhiggye és élvezze ezt. Tulajdonképpen harminc percen keresztül működik is a dolog, még ha furcsálljuk is, hogy élelmet alig vittek magukkal az űrhajósok, de Matt Damon a legújabb sportcipőben termeszt krumplit. Aztán a harminc perc után jön még háromszor ennyi, miközben nem igazán sikerült érdemi történést a filmbe vinni; leginkább azon megy a vita, hogy sikerül-e megmenteni a Marson ragadt űrhajóst. Kérdés, mi szükség volt ehhez komoly színészekre, mert sem Matt Damonnak, sem Sean Beannek nem tudtak kitalálni semmiféle érdemleges feladatot, mindössze asszisztálnak a fizika törvényeit hírből sem ismerőknek szánt kvázi-ismeretterjesztéshez. Számunkra kicsit illúzióromboló az is, hogy Budapesten vették fel a jeleneteket, így látjuk, hogy a Kínai Nemzeti Űrügynökség központja valójában a Művészetek Palotája. És a Mars sem a Mars, ahogy a Mentőexpedíció sem igazi film. Gera Márton Mentőexpedíció (The Martian). Amerikai sci-fi, 136 perc, 2015. Rendezte: Ridley Scott. Szereplők: Matt Damon, Sean Bean, Michael Pena, Jeff Daniels. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?