Mit tegyünk, ha fél a gyermek?

A felfokozott kor, amelyben élünk, megsokszorozza az emberek közti erőszak kockázatát. Ha megütnek egy felnőttet, visszaüt, rúg, káromkodik. Erre egész sor megnevezés létezik: egészségkárosítás, becsületsértés, erőszakos támadás.

A felfokozott kor, amelyben élünk, megsokszorozza az emberek közti erőszak kockázatát. Ha megütnek egy felnőttet, visszaüt, rúg, káromkodik. Erre egész sor megnevezés létezik: egészségkárosítás, becsületsértés, erőszakos támadás. Ha valami ilyen történik egy gyermekkel, legtöbbször zaklatásról, megfélemlítésről beszélhetünk.

A felmérések azt igazolták, hogy Szlovákiában az iskolai zaklatás egyre gyakoribb probléma. A gyermekek 44 százaléka bevallotta, hogy tanulmányai során hosszabb vagy rövidebb időre zaklatás áldozatává vált. A legtöbb ilyen jellegű megfélemlítés az óraközi szünetekben történik, az elkövetők leginkább az osztálytársak, évfolyamtársak köréből kerülnek ki. A tettlegességre és a testi fenyítésre többnyire csak a szakközépiskolákban van példa, a gimnáziumokban gyakoribb a lelki terror és a megfélemlítés.

Egy szülő sem lehet biztos abban, hogy gyermekét nem bántják, hogy soha nem találkozik zaklatással, vagy ő maga nem fog gyötörni más gyereket. A zaklatás kisebb vagy nagyobb mértékben mindenhol jelen van, nem védheti ki teljesen egy iskola sem. Ott is felmerül ez a probléma, ahol senki nem gondolná. Szomorú tény, mégsem nagyon beszél róla senki, mert kínosnak tartják, s félnek, ha kiderülnek ezek az esetek, elvesztik a beiratkozni szándékozó diákok bizalmát. Ettől függetlenül a probléma létezik, és meg kell oldani, mert a félelem útjában állhat a gyermek egészséges lelki fejlődésének. Az iskola vezetősége a nevelési tanácsadó vagy pszichológus segítségével megoldhatná a kirívó eseteket, s valószínűleg a felvilágosító filmek, előadások is sokat segítenének abban, hogy a gonoszságot, a feltűnést kedvelő agresszív gyerekeknél elejét vegyék az ilyen jellegű terveknek.

Azok a gyerekek, akik agresszívan viselkednek társaikkal, személyiségzavarban szenvednek. Leggyakrabban a nagyhangú, feltűnést kedvelő diákok tartják félelemben társaikat. De előfordult már olyan eset is, amikor a példás magaviseletű, otthon szigorú nevelést kapott eminens tanuló kezdte zaklatni gyengébb társait. Ennek hátterében minden bizonnyal az húzódik meg, hogy az ilyen gyerek, mikor már nem bír megfelelni a magas szülői elvárásoknak, magamagának akarja bebizonyítani, van még, aki fél tőle.

Jó, ha odafigyelünk pár figyelmeztető jelre, mert kiderülhet, hogy iskolás gyermekünk zaklatás áldozata:

nincs egy barátja sem, akivel eltölthetné a szabadidejét

nem látogatják meg őt az osztálytársai, nem érdeklődnek iránta

ő sem jár látogatóba senkihez

nem akar iskolába menni, pedig azelőtt szívesen járt

éhesen jön haza, mert valószínűleg elszedik a tízóraiját, ebédjegyeit

elveszíti összpontosító készségét, leromlik tanulmányi előmenetele

szomorú, apatikus, öngyilkosságon gondolkodik, nem árulja el, mi bántja, pénzt kér, miközben hihetetlen indokokat talál ki

gyakran „elveszti” a személyes dolgait

agresszívan viselkedik testvéreivel, szüleivel

gyomor- és hasfájásra panaszkodik, hogy ne kelljen iskolába mennie

többet tartózkodik otthon, mint máskor szokott, elzárkózik.

Abban az esetben, ha a szülő megbizonyosodott róla, hogy gyermekét az iskolában zaklatják, félelemben tartják, kövesse ezeket a lépéseket:

Biztosítsa gyermekét, hogy önben megbízhat , s bármilyen gondja van, együtt mindent meg tudnak oldani.

Jó lenne, ha mindkét szülő felkeresné az osztályfőnököt, komolyabb esetben az iskola igazgatóját, hogy meggyőződjenek róla, az iskolában képesek-e szakmai segítséget nyújtani. Sajnos nem minden tanár ismeri fel az osztályban uralkodó légkörből, hogy valakit kiközösítenek, nevetség tárgyává tesznek.

Abban az esetben, ha az iskola hajlandó közreműködni, de nem rendelkezik megfelelő szakmai segítő háttérrel, kérje meg az osztályfőnököt, hogy kísérje figyelemmel a gyermeket és környezetét.

Ha az iskolában van pszichológus vagy nevelési tanácsadó, kérje a segítségét.

Ha az iskola nem hajlandó közbelépni, inkább írassa a gyermeket egy másik iskolába.

Ha nincs más megoldás, keresse fel a zaklató diák szüleit, s mondja el nekik a gyerekek közti ellentétet.

Ha szakember tanácsát szeretné kérni, hívja fel a Bizalom vonalát %(02/44 46 06 06) vagy a Segítség az agresszió áldozatainak vonalat %(02/54 64 71 41), ahol hozzáértő és tapasztalt tanácsadókkal beszélheti meg gyermeke problémáit.

A dicséret dicsérete a figyelem figyelésével

A gyermekekre is sokkal jobban hat a céltudatosan irányzott dicséret, mint a büntetés. Hogy miért? Mert elsősorban a figyelmességre reagálnak, szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Szeretik, ha meghallgatják őket, és közben tudtukra adják, hogy fontosak. Ha sikerül valamilyen viselkedéssel, megnyilvánulással mások figyelmét felkelteniük, akkor ezt a viselkedést ismételni fogják.

Tehát, figyelem, Kedves Szülő!

Habár ellentmondóan hangzik, figyelembe nem vétellel kiküszöbölheti azt, amit meg szeretne szüntetni. Jó viselkedését viszont erősítheti azzal, ha figyelmet szentel neki és megdicséri. (bér)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?