Mit olvas? Sánta Szilárd irodalmár

<p>Nemrég fejeztem be Földényi F. László csodálatos könyvét, A melankólia dicséretét, mely erős hatással volt rám, és úgy vélem, még többször visszatérek hozzá. A könyvet nem csak melankolikusoknak ajánlom, de kétségkívül igényel egyfajta ráhangolódást.</p>

Minden kornak megvolt a maga melankólia fogalma; a köznyelvben gyakran a szomorúság vagy a mélabú szavakkal helyettesítik, holott ez a jelentésszűkítés pontatlan, mivel a melankólia nagyon sok hangulatot felölelhet. Olyan árnyékként vetül egy-egy korra, amely „a világot a visszájáról engedi látatni”. A „melankólia (…) belső erő, aminek birtokában az ember másra figyel, máshol fedezi fel azt, amit korábbi civilizációk »lényegnek« neveztek, s szakadatlanul rákérdez minden olyasmire, ami látszólag magától értetődő és evidens”. A gazdag kultúrtörténeti anyagot mozgató esszék egy olyan univerzumba engednek belépni, ahol a rendező elv nem világos – túl van renden és rendezetlenségen; zavarba ejtő és értelmezhetetlen, mint Dürer Melancolia I. rézkarcán a polihedron vagy Kubrick 2001: Űro­düsszeia című filmjében a monolit.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"281247","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"343"}}]]

Földényi érzékletesen megmutatja, hogy a melankólia ellenáll a logikai meghatározásnak, a fogalmi körbekerítésnek, folyamatosan mozgásban van, nem ismer célt, irányt vagy nyugvópontot. Nem véletlen, hogy mindig gyanakvással figyelték a napos oldalon állók. Az esszék azért is élvezetes olvasmányok, mert a szerző pontos, nem mesterkélt nyelven fogalmaz. A könyvön azt is lemérhetjük, vajon képesek vagyunk-e még a digitális kultúra és a szétszórt figyelem korában az elmélyült, fókuszált olvasásra. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?