Mit olvas Mészáros András filozófus?

<p>Vannak könyvek, amelyeket az ember a megfelelő alkalomra tartogat, és akkor olvassa el. Így voltam ebben az évben Nádas Péter Világló részletek című opusával.&nbsp;</p>

Tudtam, hogy a Tátrában, két túra között, amikor az elme letisztul, akkor fogom kézbe a terjedelmét tekintve is nagy könyvet. Mert ez valóban Nagy Könyv. Olyan szöveg, amelyben nincsenek üresjáratok. Nehéz elkezdeni, de utána nem lehet letenni. Nehéz elkezdeni, mert rá kell hangolódni arra a filozófiával, pszichológiával átszőtt beszédmódra, amelyik nem engedi, hogy ellazuljon a figyelem. De ha képesek vagyunk a figyelemre, akkor kapunk egy tűéles, helyenként könyörtelen iróniával árnyalt képet egy korról és a benne élni kényszerülő emberről. Nádas tudatosítja velünk, hogy az emlékiratok narrációja más, mint az emlékezet topográfiája, de ha behatolunk a személyes terek és gubancokba összeugró életidő labirintusába, akkor az egyedi történet rálátást enged a történelemre és főként az emberre. A másik, őszeleji olvasmányélményem Laurent Binet A nyelv hetedik funkciója című szemiotikai detektívregénye. A könyvben egymás útjait keresztezik a huszadik század hatvanas éveinek francia politikusai (Mitterand, Giscard d’Estaing), sztárfilozófusai (Althusser, Foucault, Deleuze, Derrida), irodalomtudósai (Barthes, Kristeva), teniszezői (Borg, Lendl), szovjet és bolgár titkosszolgálatok, valamint a Camorra emberei. Valós eseményekbe épülnek be észbontó fikciók, amelyekre elismerően bólintana Umberto Eco is (aki egyébként szintén beleavatkozik a cselekménybe). Akinek a felsorolt nevek mondanak valamit, és kíváncsi a nyelv hetedik funkciójára, vegye kezébe Binet könyvét! (Én cseh fordításban olvastam.) Harmadikként pedig gyönyörködve merültem el Szobotka Tibor – kicsit Szerb Antal stílusát idéző – novelláiban. Engedtessék meg egy idézet tőle: „Az öregség nem teszi az embereket sem bölcsebbekké, sem szomorúbbakká, mindössze csak a mosolyuk egypár pillanattal tovább marad az arcukon, mint a fiataloknak, s az ernyedtségnek, a bágyadtságnak az a pár pillanata, amely sajnál egy mosolyt megsemmisíteni, ez az öregség.”
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?