Mit olvas Durica Katarina?

Durica

Durica Katarina, író

Túl sokat olvasok. Olvasom a kortársakat, a díjnyertes könyveket és azokat is, amelyekről a kritika lesújtóan vélekedik. Olvasom a magyar írókat, a külföldieket, van olyan éjszaka, hogy alvás helyett olvasok, aztán persze másnap alig állok a lábamon. 


Olvasom a barátaim kéziratait, múlt héten küldte át Szőcs Henriette A török brigadéros című trilógiájának második részét pdf-ben, a felénél tartok, és nagyon élvezem. Azért is izgalmas így olvasni, mert még lehet lobbizni a szereplőkért.


A héten egy barátom kéziratát olvastam, aki azzal küldte át az új regénye első három fejezetét, hogy úgy érzi, elakadt, a szöveget most egy időre pihenteti, de az is lehet, hagyja a fenébe az egészet. 


Három perc sétatávolságra lakunk a kerületi könyvtártól, aminek van egy remek gyereksarka is, így ovi után gyakran betérünk. Az ötéves fiam az ölébe veszi a nagy atlaszt, és mutogatja a kishúgának, hogy Afrikában milyen állatok élnek. Idilli állapot, sajnos nem tart tovább öt percnél, aztán elkezdenek szaladgálni, ekkor a könyvtáros néni felhúzza a szemöldökét, én meg elterelem a figyelmét azzal, hogy kikölcsönzök a bestsellerek közül párat, akár random módom. 


Mindig érdekelt, hogy mit tud egy könyv, hogy százezrek olvassák rongyosra. Az első ötven oldalt általában elolvasom, de ha előre látom, hogy hol lesz a fordulat, kiszámíthatónak érzem a történetet, a nyelvezetet meg silánynak, akkor hagyom a fenébe. 


Az utóbbi időben esténkét A kalapos macskát olvasom Szabó T. Anna remek fordításában a gyerekeknek, akik nagy Graffaló rajongók is, ezért a Scheffler–Donaldson-páros aranyos meséje a csúf szörnyetegről, akinek csupán a testi adottságai gyatrák, szintén az esti rituálénk része. A róka zoknija, A mackó levelei és a sárkányos mesék ugyanúgy visszatérő kedves olvasmányok. 


A gyerekek lefektetése utánra marad a szépirodalom, az igazi csemegék. Tévénk nincs, a Face­bookot unom, férjem gyakran dolgozik esténként, így maradnak a nagy kedvencek: Margaret Artwood, Khaled Hosseini és most újraolvasom A nagy Gatsbyt.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?