Mit kínál a kassai Thália Színház

<p>Magyar évad kezdődik szeptembertől a kassai Thália Színházban. Négy magyar szerző egy-egy darabját választották ki, ügyelve arra, hogy a kínálat műfajilag változatos legyen.</p>

AJÁNLÓ

A művekben csupán az a közös, hogy bizonyos szempontból valamennyi az úton levés állapotát tematizálja. „Úton lenni a történelemben, az önmegismerésben, úton lenni fizikailag és lelkileg, úton lenni mint egyén, és mint nemzet, úton lenni mint helyet változtatni vagy mint döntéskényszerbe kerülni, úton lenni mint megismerni a világot és mint változtatni, alakítani a világszemléletünket. Úton lenni horizontálisan és vertikálisan, kívül és belül, valóságban vagy képzeletben. Úton lenni tapasztalatszerzés, úton lenni az identitás állandó frissen, élőben tartása, úton lenni a folyamatos szembesülés ember mivoltunkkal, a többiekkel, saját magunkkal. Úton lenni az egyetlen lehetőség visszatérni” – fogalmazta meg a 2013/14-es évad fő mondanivalóját a színház dramaturgja, Forgács Miklós.

Az első bemutatót október közepére tervezik. Horváth Péter önéletrajzi ihletésű „zenés, családi revüje”, a Csaó bambínó Léner András rendezésében kerül színre Kassán. A darab egy gyermek szemszögéből mutatja be azokat az eseményeket, melyek egy család és egy nép életét határozták meg. A társadalmi sorsfordulók és a kisemberek banálisnak tűnő problémái jelennek meg egymás mellett, az ötvenes évek legnagyobb külföldi és magyar slágereivel megfejelve.

Az egyik legtöbbet játszott kortárs magyar színpadi szerző, Kárpáti Péter Akárki című moralitásjátéka második bemutatóként látható a Thália Színház színpadán december első felétől. „Kárpáti egyszerre egy konkrét kortársunk hétköznapi történetét meséli el, de ezt a sorsot ki is tágítja és egyetemes tapasztalássá teszi, nem csak egy, akár az utcai forgatagból, bármilyen hivatalból, a környezetünkből ismerősnek tűnő hús-vér személyről, de a középkori moralitás műfajából kölcsönzött alaptípusról, egy Akárkiről van szó. Kárpáti Péternél ráadásul az Akárki egy nő, egy slampos, magát elhanyagoló, elvált asszony, aki megtudja, hogy halálos beteg. Megretten, és természetesen hirtelen fontos lesz neki minden, mit addig elhanyagolt, tisztázni akar és tisztán látni, rádöbben, milyen üres is volt eddig az élete, mennyire nem figyelt sem másokra, sem magára – áll a dramaturg ismertetőjében.

Harmadik bemutatóként, 2014 februárjában egy közismert, mégis sok titkot rejtő történet, egy eredetmonda kerül színre: a Fehérlófia. Látványos, dalokkal teletűzdelt, családi darabot ígér a Thália Színház. Ez a szimbolikus, sokféleképpen értelmezhető történet egyrészt a magyarság vándorlásának krónikája, felfogható sámánpéldázatként is, a létsíkok közötti utazás térképeként, de szólhat csupán a barátságról és a bizalomról is. „Ha van hősünk, akkor jó érte izgulni, jó neki szurkolni, és bizony jó látni, hogy a tévedhetetlen hős is csak hozzánk hasonló ember. És jó tapasztalni, hogy a megtévedt ember végül mégis vissza tud változni valódi hőssé” – véli Forgács Miklós.

A negyedik tervezett bemutató eredetileg a kulturális fővárost prezentáló, nagyszabású produkció lett volna, ám a helyi döntnökök úgy határoztak, hogy nem fér bele a hivatalos, azaz kiemelten támogatott programok közé. Pedig a mű címe A kassai polgárok, alaptémája a lokálpatriotizmus, szerzője pedig a város (lassanként) emblematikus figurájává váló Márai Sándor. Az egyetlen olyan nemzetközileg ismert író, aki a városban született, és élete végéig kassainak vallotta magát. Aki ismeri a darabot, tudja, hogy a szlovákok számára is abszolút vállalható értékeket, általános emberi tulajdonságokat mutat be, izgalmas korrajzot adva könnyen dekódolható üzenetet fogalmaz meg. Rejtély, miért nem kapott támogatást ez a bemutató a „brüsszeli büdzséből”.

2014 áprilisában mindenesetre kiderül, mit gondol a Thália Színház Márairól, illetve az írónak erről a viszonylag ritkán játszott, tanmeseszerű darabjáról. „Az előadást az a Beke Sándor rendezi, aki az 1969/70-es évadban egy maroknyi lelkes színésszel szövetkezve megalapította a Thália Színházat, és aki éppen jövőre ünnepli 75. születésnapját. Tehát ez az előadás az eddig említettek mellett egyszerre lesz Beke Sándor jubileumi rendezése és a színház fennállásának 45. évfordulójának jegyében zajló 2014/15-ös évad kezdő rendezvénye is. A Kassai polgárok erkölcsi helytállásról, etikumról, az egyén felelősségéről, belső vívódásokról, művészi eltökéltségről és emberi önfeláldozásról mesél egy veretes történet segítségével, mely a középkori Kassára kalauzolja a nézőt. Nemcsak egy legendát láthatunk majd a helytállásról, hanem azt is, mi húzódik meg a nagy történelmi fordulópontok, a szinte emberfelettinek tűnő hősi gesztusok mögött” – fogalmazott a színház dramaturgja. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?