Miquéu Montanaro szólóban Pozsonyban

Pozsony |

<p>A világhírű provence-i multiinstrumentalista, Miquéu Montanaro április 8-án szólóban lép fel Pozsonyban, az Ifjú Szivek Táncszínházban.</p>

Aki már hallotta élőben virtuóz dob- és furulyajátékát, talán egyetért velünk: egy egész zenekart fogunk hallani, ha behunyjuk a szemünket. Ha pedig kinyitjuk, még inkább elcsodálkozunk, honnét jön az a rengeteg hang és dallam.

Miquéu Montanaro, a franciaországi zenész és zeneszerző világpolgárként alkotja szívéből, lelkéből fakadó világzenéjét. Mondhatni, nincs olyan ország a földkerekségen, ahol ne ismernék őt. Folyamatosan utazik, mindenütt helyi zenészek társaságát keresi, velük játszik együtt, és tanulmányozza a különféle népek zenéinek hangzásvilágát. Több nyelven beszél, köztük magyarul is, ami azért nem meglepő, mert magyar felesége van.

Eredetileg szaxofonos volt, aztán rátalált a provence-i népzenére. Már tradicionális dob-furulya-játékosként fordult a kortárs zene és a dzsessz felé. Fuvolázik, szaxofonozik, tamburinon és tangóharmónikán is játszik, és szinte valamennyi fúvós hangszert meg tudja szólaltatni. Ma felváltva játszik tradicionális és saját kompozíciókat, ügyesen ötvözve a mediterrán, a közép-európai és a keleti zenéket. Amióta csak muzsikál, a kultúrák találkozásából merít. Életműve a különféle stílusban játszó és a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező zenészek együttműködésével vált teljessé. Több mint húsz éve koncertezik különböző felállású zenekarokban, ezalatt csaknem annyi időt töltött Afrikában vagy a Távol-Keleten, mint Európában.

Mindenütt büszkén hangoztatja, hogy az okcitán kisebbséghez tartozik. Ez a népcsoport Dél-Franciaországban él, az eredeti nyelvet ma már kevesen beszélik. Talán ebből a kisebbségi sorsból is adódik, hogy Miquéu Montanaro zenészként nyitott minden nemzet kultúrájára.

„Ez egy hosszú utazás lesz, amelyet Provence-ban kezdünk el és oda is érünk vissza, egy kis kitérővel a kelet-európai népzenék és az improvizatív zene világába. A dob és a furulya mellett több mediterrán hangszert is megszólaltatok. Egy-egy ilyen szólókoncert szerintem közelebb van a költészethez, mint a zenéhez” – mondta lapunknak Miquéu Montanaro pozsonyi fellépése kapcsán. A különlegesnek ígérkező koncert időpontja április 8., 19 óra. (juk)


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?