Mindig fontos az időzítés

Az ébresztőóra hangja a legelviselhetetlenebb zajok közé tartozik. Nincs olyan ember, aki boldogan ugrana ki az ágyból, amikor megszólal a vekker. Ön sem képes kikászálódni reggel? Ez még nem azt jelenti, hogy keveset aludt, csak éppen a „belső órája” nem volt szinkronban a vekkerrel.

Az ébresztőóra hangja a legelviselhetetlenebb zajok közé tartozik. Nincs olyan ember, aki boldogan ugrana ki az ágyból, amikor megszólal a vekker. Ön sem képes kikászálódni reggel? Ez még nem azt jelenti, hogy keveset aludt, csak éppen a „belső órája” nem volt szinkronban a vekkerrel.

A megoldás: az ébresztőt állítsa be fél órával korábbra.

VILÁGOSSÁGOT!

Mennyei gyönyörűség, ha ébredés után még egy kicsit lustálkodhat az ember. Semmi kivetnivaló nincs ebben – de tegye ezt világosságnál. A fény ugyanis a belső órát is aktivizálja, a belső óra pedig a testhőmérsékletet, a szívverést, a hormonműködést.

A megoldás: szerezzen be „időzített” lámpát, amely az ébresztőóra helyett (vagy mellett) a kívánt időpontban kigyúl.

HIDEG ZUHANYT!

A meleg ágyból a hideg zuhany alá? Soha!

A megoldás: zuhanyozzon meleg vízzel, de az utolsó vízsugár legyen jéghideg. Meg lehet szokni... az ember edzetté válik, javul a vérkeringése, és a bőre is feszesebb lesz.

JÁTÉK A SZĺNEKKEL

Mit vegyek fel?

A megoldás: valami színeset. A sárga új erőket ébreszt, a piros és a narancssárga növeli az életenergiát, a zöld nyugtat, elűzi a stresszt.

REGGELIZNI!

Egy nap se induljon el otthonról reggeli nélkül. Üres gyomorral nehezen megy a munka – arról már nem is beszélve, hogy egy-két óra elteltével farkaséhes lesz, és többet eszik, mint kellene.

A megoldás: a legjobb reggeli egy adag müzli, joghurttal elkeverve. A szénhidrátok értékes erőforrást jelentenek, és a müzli biztosította energia jóval tovább tart, mint a lekváros kenyér hatása. Ha megiszik hozzá egy pohár narancslét (nem cukrozottat), derűsen kezdi a napot.

KÁVÉ VAGY TEA?

Egy csésze kávé reggel nem kifogásolható, de a fekete tea hatása hosszabban tart, és nem terheli a gyomrot.

Egy ötlet: havonként rendszeresen iktasson be néhány kávémentes napot. Pihentesse a veséjét!

ÓVATOSAN A VÁSÁRLÁSSAL!

Amikor válogatunk a tetszetősen csomagolt áru között, jusson eszünkbe, hogy az olívaolaj egészségesebb, mint a kacsazsír, hogy a „light” nem mindig azt jelenti, hogy az a bizonyos élelmiszer nem tartalmaz zsírt, sokszor csak azt jelzi, hogy a termék koffein- vagy cukortartalma csökkentett. Arra kell ügyelni, hogy a címkén feltüntetett 100 g-nak menynyi a zsírtartalma.

Javaslatunk: hetente 2-3-szor iktasson be az étrendjébe káposztát, kelt, brokkolit.

KONZERV HELYETT GYÓGYNÖVÉNYT!

A „Red Bull” nem biztos, hogy szárnyakat ad, az viszont biztos, hogy magas koffeintartalma pörget fel – tehát a fogyasztása nem ajánlatos.

A megoldás: kimerültség, fáradtság ellen használjon valamilyen természetes növényi kivonatot, például ginzenget, gingkót, guaranát. Kaphatók a patikában.

MINDEN LÉPÉS HASZNOS

Aki sokat mozog, annak jobb a vérkeringése, a vér oxigénellátása; a mozgás lebontja a zsírt, erősíti az immunrendszert.

Javaslatunk: ha a munkahelye távol van a lakásától (szóba se jöhet, hogy gyalogoljon), úgy a villamosról szálljon le egy megállóval hamarabb, és gyalog tegye meg az utat. A felvonót se vegye mindig igénybe, egy-két emeletet lépcsőzni egészséges.

POZITĺV STRESSZ

Egy halom posta, telefoncsöngés, egyik tárgyalás a másik után... Ami az egyik embernek teher, az a másiknak élvezet, s ez utóbbi számára a stressz pozitív élményt jelent.

A megoldás: minden feladatot tekintsen izgalmas kihívásnak. Gondolja végig, mely tevékenységek szereznek örömet, tökéletesítse magát azon a területen, amely érdekli. Az így szerzett energia megkönnyíti a kellemetlen rutinfeladatok megoldását. Tartsa szem előtt: milyen unalmas volna a nap hajsza nélkül.

NEM MAJD, AZONNAL!

Mindent, ami gyorsan elintézhető, főleg a nemszeretem ügyeket, nem volna szabad halogatni. Ugyanis sokkal több energiája emésztődik fel, ha Damoklesz kardjaként lebeg a feje fölött az elintézetlen ügyek sokasága.

A megoldás: Ne vállaljon többet, mint amennyit bír. Mondjon időnként nemet is!

EBÉDRE CSAK KÖNNYŰT

Mellőzze a zsíros húsokat – különben minden energiáját kiszívja az emésztés...

Javaslatunk: zöldség, gyümölcs, joghurt, sok fehérje és szénhidrátok. Ez utóbbi hiánya okolható az alacsony teljesítőképességért. Az ideális arány: 65-90 g szénhidrát, 25-30 g fehérje, 10-15 g telítetlen zsírsav (pl. olívaolaj).

EGY ADAG FRISS LEVEGŐ

Ebéd után tíz percre menjen ki a szabadba, lélegezzen mélyeket és ásítozzon. Tüdeje megtelik oxigénnel.

NASSOLJON ENERGIÁT!

Naponta ötször fogyasszon gyümölcsöt és zöldséget.

Egy ötlet: az asztalfiókból tüntesse el a csokit, helyette gyümölcsöt tegyen egy tálba – az íróasztalára.

ERŐ AZ ILLATOKBÓL!

Állítson aromalámpát az asztalra, az illóolajak csodás hatással bírnak.

Javaslatunk: a grapefruit, a narancs, a rozmaring frissítően hatnak.

INNI, INNI, INNI!

A fáradtságérzetnek gyakran a folyadékhiány az oka. Naponta legalább két liter folyadékra van szüksége a szervezetnek.

A megoldás: a csapvizet és az ásványvizet helyettesíthetjük alma-lével (de cukormentessel!), teával.

TORNA AZ ĺRÓASZTAL MELLETT

Az alábbi tornagyakorlatokat anélkül elvégezheti, hogy felállna:

Két tenyerét tegye az asztalra, és 20 másodpercig erősen nyomja rá, majd lazítson. Ismételje 10-szer.

Üljön egyenes derékkal, nézzen előre, majd fordítsa a fejét jobbra, aztán balra, amennyire csak bírja, de a törzse ne mozduljon. Ismételje 8-10-szer.

Üljön egyenesen, a könyökét támassza az asztalra (a törzse mellett), szorítsa ökölbe a kezét és 15 másodpercig erősen nyomja a könyökét az asztalra. Ismételje 5-ször.

TARTSON PIHENŐT!

Nem szabad egyfolytában hajtani, minden két órában tartson szünetet. Amikor erősen a munkára koncentrálunk, a légzésünk felületes, csak a tüdő felső részébe jut levegő. Az eredmény: az oxigénhiány következtében csökken a teljesítmény.

A megoldás: ha lehetősége van lefeküdni, akkor fekve, ha nincs, akkor ülve lazítsa el az izmait, kezeit tegye a hasára, és vegyen mély levegőt, közben a hasát nyomja ki. Lassan engedje ki a levegőt, tíz megszakítással. Oldódik a feszültség.

A halánték nyomogatásával, illetve enyhe masszírozásával hasonló hatást érhetünk el, amit még fokozhatunk, ha egy csepp levendulaolajat használunk.

KIKAPCSOLNI!

Aki képes nappal is álmodni, az ismeri az önhipnózis tudományát. Szabadjára engedi a fantáziáját, miáltal boldogsághormont termel a szervezete. Néhány percnyi kalandozás után kétszeres erővel folytatja a munkáját.

Egy ötlet: hunyja be a szemét, gondoljon valami szépre; idézzen fel egy (vagy több) felejthetetlen emléket.

SPORTOLNI!

Az az ideális, ha hetente 2-3000 kalóriát testmozgással égetünk el. Azok a sportok a legalkalmasabbak, amelyek egyformán terhelik meg a szervezetet és az izmok mintegy 60 százalékát megmozgatják (úszás, kocogás, kerékpározás).

A megoldás: heti 2-4 edzés, inkább estefelé.

REND A LELKE MINDENNEK!

Ha túlterhelik az autót, több benzint fogyaszt, ha teletömik a szekrényt, alig lehet becsukni az ajtót, ha kinyitjuk, minden kiborul...

A megoldás: el a felesleges terhekkel! Kidobálni minden kacatot a szekrényből, a pincéből, és a határidőnaplóból is kitörölni mindazt, ami nem létfontosságú.

ÉJSZAKAI PIHENÉS

A jó alvás feltétele, hogy nem tömjük tele a gyomrunkat. A vacsora legyen kevés és könnyű. Az esti fürdő (10 perc) ellazít. Tapasztalja ki, mikor jelzi a „belső órája”, hogy elérkezett a lefekvés ideje. Egy ötlet: késő este ne ússzon a lakás fényárban, kapcsoljon tompított fényekre. Elalvás előtt igyon citromfűteát. (kop)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?