Mindennek a teteje

<p>A Csak Van összeszokott csapat: tíz éve csak úgy vannak, zenélgetnek, és egészen tavalyig nem vették túl komolyan magukat. Olyannyira, hogy az első lemez, ha úgy tetszik, tíz évig érlelődött. Koncerteken tesztelt, kimunkált dalok, sok jó gitártémával, korrekt énekkel, szellemes váltásokkal, és néha egy kis humorral.</p>

A tíz szerzemény többsége akár egy akusztikus gitárral is előadható, azaz lecsupaszítva is működne. De azért csak van a korongon egy „világsláger”, méghozzá mindjárt az első szám, az Izzik a galagonya, amely már a régebbi, akusztikus verzióban is nagyon tetszett, aggódtam is, mit művelnek majd vele. Nos, a dal nem sérült, sőt kimondottan jót tett neki a villamosság. Külön díjazom a vicces kis reggae-betétet a közepén. Egyúttal ajánlom a Petőfi Rádió zenei szerkesztőinek figyelmébe, (nyilván olvassák ezt). És ha már betették a lemezt a lejátszóba, hallgassák meg a Nyújtózkodós dalt és A jég hátán címűt is. Mert amennyiben hamis az az állítás, hogy a földrajzi helyzet és a visszahúzó közeg determinálhatja egy zenekar karrierjét – sok szakember hisz az internet csodatévő erejében –, akkor e három szerzeménynek Magyarországon, a Kispál-formanyelvet túlhasználó zenekarok országában is be kell futnia.

De nézzük a többi dalt. A Két hely között és a Talpnyaló a hetvenes, az Ezer szál és a Hímsoviniszta a nyolcvnas évekbe röpít vissza, ez azonban nem negatívum, sőt tekinthetjük felüdülésnek is ebben a mostani indie-gitárpop áradatban. A Csak Van zenei intelligenciája néhány erős refrénben, markánsabb riffben és instrumentális betétben érhető tetten. A számok hangszerelése (mai füllel) szokatlanul összetett, a szövegekkel sincs baj. Érezni a lemezen a befektetett munkát. Mindeközben viszont a hozzáállás, a dalok struktúrája, és egyáltalán az egésznek az esztétikája szimpatikusan laza. Csak az Isten jobbján-t hagytam volna le, mert túlságosan musicales a dallama, és túl privát a mondanivalója.

Száz szónak is egy a vége: ha van zenekar tájainkon, amely 2011-ben hitelesen és szórakoztatóan, a rockzene legalapvetőbb eszközeivel tudja prezentálni saját világát, akkor az a csallóközi Csak Van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?