Milliókat kaszálnak a legfelkapottabb kortárs művészek

<p>A kortárs művészeti árverések legmagasabb árait az elmúlt évben hat amerikai és európai művész alkotásaiért fizették ki a gyűjtők: a tízes toplistát Jean-Michel Basquiat vezeti, akinek májusban 57,2 millió dollárért (50 millió euróért) kelt el egy műve.</p>

A 2015 júliusától 2016 júniusáig vizsgált időszakban a a világ vezető művészeti adatbankja és kereskedelmi indexe, az Artprice szerint 55 ezer kortárs művészeti alkotás cserélt gazdát az árveréseken. A teljes bevétel 1,5 milliárd dollárra (1,34 milliárd euró) rúgott, szemben az előző évben elért 2,1 milliárd dollárral (1,87 milliárd euró). A kortárs aukciós forgalomból 582 millió dollárral (520 millió euró) részesedett az Egyesült Államok, amivel megerősítette piacvezetői státusát. A második legnagyobb szelet, 400 millió dollár (357 millió euró) az Egyesült Királyságé volt az elmúlt évben, Kína 362 millió dollárt (323 millió euró) ért el, a negyedik pedig a 42 millió dolláros (37,5 millió euró) forgalmat elkönyvelő Franciaország.

A teljes bevétel 67 százaléka származott festmények árveréséből, ami azt jelzi, hogy a gyűjtők továbbra is a képeket kedvelik a legjobban, a második helyen 15 százalékkal a szobrok állnak. A kortárs műkincspiac egészséges forgását és a műalkotások reális értékelését elősegíti a múzeumipar virágzása: évente több mint 700 új múzeum nyílik világszerte – olvasható az Artprice éves jelentésében.

A legmagasabb áron elkelt kortárs alkotások tízes toplistáján az 1988-ban elhunyt New York-i művész, Basquiat után 17,2 millió dollárral (15,3 millió euró) az olasz Maurizio Cattelan Him című műve következik. A viaszból és gyantából készült alkotás az imára kulcsolt kézzel térdepelő Hitlert örökíti meg. A szobor még 2001-ben készült, és azóta is minden kiállítása botrányt keltett. Cattelan egyébként szatirikusan provokatív műveiről híres: Kennedy elnököt koporsóban fekve, öltönyben és mezítláb örökítette meg, II. János Pál pápát pedig egy meteor által leterítve.

A harmadik helyen Christopher Wool Untitled című alkotása áll 16,9 millió dollárral (15 millió euró). Woolnak további két műve is szerepel a listán: a nyolcadik helyen 13,9 millió dollárral (12,4 millió euró) szintén egy cím nélküli képe található, a kilencedik helyet pedig And If You című képe foglalja el, amelyért 13,6 millió dollárt (12,4 millió euró) fizetett egy gyűjtő.

Az 57 éves skót festő, Peter Doig és az amerikai Jeff Koons is két-két alkotásával került a tízes listára. Doig a 4. és 6. helyen szerepel a The Architect's Home in the Ravine és a Cabin Essence című művével. Koons a One Ball Total Equilibrium Tank és a Balloon Swan című alkotásaival került az 5. és a 7. helyre. A toplista tizedik helyezettje az amerikai Richard Prince Runaway Nurse című alkotása lett, amelyet 9,7 millió dollárért (8,6 millió euró) vásároltak meg májusban a Christie's New York-i aukcióján.

A vizsgált 12 hónapban a kortárs művészek közül Basquiat alkotásai összesen 139,4 millió dollárért (124,4 millió euró) keltek el. Az északi félteke első színes bőrű festősztárja, aki a graffitizés után, húszévesen kezdett el vászonra és papírra dolgozni, „eladható” életművét pedig nagyjából hét év alatt alkotta meg, évek óta piacvezetőnek számít. Őt a 61 éves, New Yorkban élő poszt-konceptualista Christopher Wool követi, akinek műveiért tavaly 84 millió dollárt (75 millió euró) fizettek ki árveréseken.

Bár nagyságrendnyi a különbség, a tárgyalt időszakban magyar csúcs is született: idén júniusban a Sotheby's párizsi aukcióján rekordáron, a jutalékkal együtt 412 ezer euróért kelt el Reigl Judit egyik festménye. Ezzel a Franciaországban élő, 93 éves művész a legdrágább élő magyar festő. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?