Kultúra

„Mi az emberek lelkére hatunk”

A kormány új intézkedései nehéz helyzetbe hozták a kulturális szférát. A következő napokban néhány írásunkban konkrét példákon szeretnénk bemutatni, hogyan próbálnak fennmaradni a hazai magyar művészek, mi minden (lenne) szükséges ehhez, illetve hol vannak a támogatási rendszer buktatói. Elsőként Dobsa Tamást, a kétszemélyes ekecsi Kuttyomfitty Társulat egyik tagját kérdeztük.
Juhász Katalin

2020. október 14. 19:03

ddddd
A Kuttyomfitty Társulat szeptember 22-én Vásárúton, a helyi ovisokkal és kisiskolásokkal    (Fotó: Dobsa Tamás)

Tamás a hazai táncosok közül elsőként vehette át Budapesten a Népművészet Ifjú Mestere díjat. Elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakát, több szólótáncos díjat nyert. A gyerekek népi kultúrával való megismertetésére fókuszáló Kuttyomfitty Társulatot feleségével, Dobsa Fodor Mónikával alapította, aki szintén a népművészet ifjú mestere.
Talán elárulhatjuk – bár nem szeretnénk lavinát indítani – hogy számos, a hivatal útvesztőiben ragadt művész kért tanácsot tőle a Facebookon az utóbbi hetekben. A művészemberek ugyanis nem feltétlenül ismerik ki magukat a pályázatok, felhívások erdejében. Egy kicsit olyan ez, mintha a fogorvosunktól azt kérnénk, hogy vegye ki a mandulánkat is, ha már ott ülünk a székben.
Tegnap Nagyszarván lett volna előadásuk, amely a legújabb intézkedések miatt elmaradt, de ez nem az egyetlen a héten, sőt a novemberi hazai fellépéseket is lefújták a meghívó felek. „A szlovák kollégákhoz képest nekünk az a szerencsénk, hogy Magyarországon még felléphetünk néhány helyen. Nálunk ennek az évnek már biztosan vége van. Sőt, akármennyire optimistán próbálok a dolgok elébe nézni, egyre nyilvánvalóbb, hogy jövő júniusig nem számíthatunk fellépésekre” – állítja Dobsa Tamás, hozzátéve, hogy az önkormányzatok által szervezett rendezvényeket nálunk és Magyarországon is sorra lemondják, mert a polgármesterek nem merik bevállalni az esetleges megbetegedéseket.
A szlovák kulturális minisztérium csak most, hét hónappal a vírus hazai megjelenése után lett kíváncsi arra, hányan is dolgoznak a kulturális szférában, hány embernek van szüksége támogatásra a kiesett bevételek kompenzálására. „Mi is kitöltöttük ezt a bizonyos kérdőívet, de ebben is van néhány értelmezhetetlen pont. Ha például én mint művész alkalmazok egy másik művészt, például díszlettervezésre, zenei felvételre vagy egyéb kiegészítő munkálatokra, azt nincs hová beírnom a szóban forgó kérdőívbe. Azaz a minisztérium sincs tisztában azzal, hogy hány ember munkája szükséges egy-egy előadás létrehozására. 
A projekt alapú támogatás pedig azért nem segítség, mert ezért cserébe újabb projekteket kell létrehozni, azaz a villanyszámlát nem fizethetem belőle. Ráadásul, ha a kapott támogatásból befektetek egy új műsorba, amelyet a járványhelyzet miatt nem tudunk bemutatni, vissza kell adnom a pénzt. Ezért jelenleg hozzá se merek nyúlni a számlámon lévő összeghez. A minisztérium kérdőívét csak azért töltöttem ki, hogy segítsek nekik felmérni a helyzetet. Remélem, most rá fognak jönni, hogy legalább annyi ember dolgozik a kultúrában, mint az autóiparban. Ráadásul ez utóbbinak nyújtott állami támogatás csak a gyártulajdonosokat segíti, míg a kultúra területén létrehozott értékek az országban maradnak, a lakosság szellemi fejlődését szolgálják. Tudom, hogy fizikailag megfoghatatlan dologról beszélek, gyakran maguk a hivatalnokok sem tudják iktatni, felmérni, dokumentálni, számszerűsíteni a művészek teljesítményét, mert nem látszik olyan egyértelműen, mint mondjuk egy esztergályos teljesítménye. De meg kell érteni, hogy nélkülünk nem fejlődhet a társadalom. Mi az emberek lelkére hatunk. Hosszú éveken át tanultuk, amit csinálunk, úgyhogy ebből szeretnénk megélni. És mi itt maradunk, nem visszük át a gyárat Egyiptomba, ha ott jobb feltételeket kínálnak” – mondja Dobsa Tamás, aki egyébként háromféle dolgot is csinál, hogy el tudja tartani családját. Tánctanárként tevékenykedik, a Kuttyomfitty Társulattal járja az országot, illetve vőfélyként dolgozik. Jelenleg Szlovákiában ezek egyikét sem végezheti. A tavaszi lockdown alatt megpróbált árufeltöltőként elhelyezkedni egy hipermarket-hálózatnál, de azt a választ kapta, hogy aznap ő a harmincötödik érdeklődő, és amúgy is szívesebben alkalmaznak egyetemistákat, mint családapákat, hiszen nekik kevesebbet kell fizetniük.
Beszélgetésünk vége felé azt is kimondta, amit nem szívesen hangoztat: ha minden kötél szakad, és nem lesz más választásuk, kiköltöznek a családdal Németországba, ahol tudna annyit keresni fizikai munkával, amennyi ahhoz kell, hogy szabadidejében működtesse a Kuttyomfitty Társulatot, és fellépjenek az ottani magyarok rendezvényein. De ez jelenleg még nem opció. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mato

Matovič és Sulík továbbra is az utalványok miatt hadakozik

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Eduard Heger

Heger: a lockdown-t Lengvarský fogja felülvizsgálni a csapatával

online oktatás

Csütörtöktől távoktatásban tanulnak a galántai alapiskolák felső tagozatosai

Kulák

Kattintás a Régi Győrre: dédapám miatt hívták Kuláknak a vendéglőt (GALÉRIA)

eurozóna

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.