Merülés a félelembe

David Twohy nevét rendezői debütálása, a kilencvenes évek egyik legjobb, leginkább elgondolkodtató sci-fije, a méltatlanul elfeledett Galaktikus támadás után jegyeztem meg (csak ezután szereztem tudomást arról, hogy forgatókönyvíróként már letett egyet s mást az asztalra: A szökevény, Végsebesség, stb.).

David Twohy nevét rendezői debütálása, a kilencvenes évek egyik legjobb, leginkább elgondolkodtató sci-fije, a méltatlanul elfeledett Galaktikus támadás után jegyeztem meg (csak ezután szereztem tudomást arról, hogy forgatókönyvíróként már letett egyet s mást az asztalra: A szökevény, Végsebesség, stb.). Következő munkája, a Pitch Black – 22 évente sötétség már egy kicsit konvencionálisabb, „lightosabb” szórakoztatás volt, de emiatt se kellett szégyenkeznie Twohynak. Már ez a két film is nyilvánvalóvá tette, hogy munkásságának középpontjában a paranoia áll. A Galaktikus támadás a Föld feletti hatalmat titkos összeesküvésekkel átvenni igyekvő idegenekről, egyúttal a globális felmelegedés okozta félelemről szólt. A Pitch Black – 22 évente sötétség egy kényszerűségből összeverődött csapatban az egymás iránti bizalmatlanságot mutatta be, s ugyanez az alaphelyzet a rendező új filmjében, a Belowban.

A második világháború idején, egy amerikai tengeralattjáró fedélzetén játszódik a történet. Brice hadnagy (Bruce Greenwood – A mag) az előző kapitány rejtélyes eltűnése után veszi át a parancsnokságot, s első intézkedése, hogy egy elsüllyedt angol kórházhajó három túlélőjét – közöttük egy ápolónő (Olivia Williams – A jövő hírnöke) – megmentse. Nem sokkal ezután balszerencsés véletlenek (?) sorozata veszi kezdetét: a hajót bombázni kezdik a németek, egyre kevesebb az oxigén, egyesek kísérteties hangokat hallanak, a lemezjátszó a legváratlanabb helyzetekben mindig elindítja ugyanazt a régi dzesszlemezt. Van, aki árulóra gyanakszik a legénység tagjai között és van, aki természetfeletti jelenségnek véli a dolgot.

A klausztrofóbia segítségével megteremtett feszült légkörrel nincs gond, látunk jó néhány ötletes beállítást és vágást is, a kötelező ijesztgetések se maradnak el. Viszont hiába írta három ember (köztük Twohy, és Darren Aronofsky, a Rekviem egy álomért rendezője) a forgatókönyvet, a történet nem nyújt semmi rendkívülit. A Hatodik érzék a természetfeletti filmek valóságos lavináját indította el, s ezek között volt már olyan, ami hajón, az óceán fenekén játszódott (A szellemhajó). Továbbá a természetfeletti és a háborús elemek összegyúrása sem működik igazán jól, arról nem is beszélve, hogy a film vége meglehetősen zavaros. Aki nem látta a Galaktikus támadást, az valószínűleg elégedett lesz a Below-val. Jómagam viszont láttam, így tudom, hogy Twohy ennél többre is képes. (mozinet)

Merülés a félelembe (Below), színes, am. f., 105 perc, R.: David Twohy, Sz.: Bruce Greenwood, Olivia Williams, Holt

Győr, Cinema City, Miskolc, Cinema City

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?