Menekülthullámok a Dunán

1939 decemberében a pozsonyi kikötőt elhagyta egy hajó, amely több mint ezer zsidó menekültet szállított. A hajó utasai többnyire vasúton érkeztek Bécsből, és úti céljuk Palesztina volt. Két hosszú hétig tartó kalandos dunai hajóútjuk a Vaskapunál, egy Kladovo nevezetű szerb városban ért véget.

1939 decemberében a pozsonyi kikötőt elhagyta egy hajó, amely több mint ezer zsidó menekültet szállított. A hajó utasai többnyire vasúton érkeztek Bécsből, és úti céljuk Palesztina volt. Két hosszú hétig tartó kalandos dunai hajóútjuk a Vaskapunál, egy Kladovo nevezetű szerb városban ért véget. Csupán kétszáz fiatalnak sikerült megszereznie a továbbutazáshoz szükséges engedélyeket, nekik is csak a német megszállás előtti utolsó napokban. A többségükben Ausztria területéről besorozott Vehrmacht-katonák a Kladovóban maradtakat mind meggyilkolták. A hajdan feltartóztatott hajó még ma is a kladovói kikötőben horgonyoz. Az egyik túlélő, Ehud Nahir a menekülést dokumentáló fotográfiákat élete kockáztatásával megmentette. Ezek képezik alapját a kiállítás első részének.

Stefan Zweig, a magát világpolgárnak tudó zsidó származású osztrák író, akinek műveit ötvenhat nyelvre fordították le, már 1934-ben menekülni kényszerült a fasiszta Németország elől. Az ő menekülése sem volt zökkenőmentes. Sok-sok hajón utazik, amíg eljut Londonba, majd New Yorkba, onnan pedig Brazíliába. Zweig 1942 elején – Hitler hatalmának csúcspontján – az emigráció megpróbáltatásaitól meggyötörten és reményvesztetten feleségével együtt öngyilkos lesz. Az ő kiterjedt levelezéséből készített válogatás és életének fotográfiákkal is gazdagon illusztrált dokumentumai képezik a kiállítás második részét.

Az ikertárlat kísérőeseménye a magyarországi Forgács Péter Dunai exodus című dokumentumfilmjének vetítése, amely az Erzsébet Királynő nevű elegáns kirándulóhajó sikeres útjának filmkrónikája. Ez a hajó is 1939-ben indul Pozsonyból, és zsidó menekülteket szállít Palesztinába. Forgács saját alkotásába beépíti a hajó kapitányának, az amatőr filmes dr. Andrásovits Nándornak a felvételeit is. A páratlan dokumentumértékű mozgóképeket készítő kapitány aztán egy év múltán újból menekülőkkel hajózik a Dunán. Ez alkalommal azonban ellenkező irányba, sodrással (a fősodorral) szemben: üldöztetéstől rettegő sváb parasztokat menekít a Szovjetunió által 1940-ben annektált Besszarábiából a Harmadik Birodalomba.

A „Stefan Zweig – Egy európai osztrák”, illetve „Kladovo – Menekülés Palesztinába” című kiállítást elmúlt pénteken nyitották meg a Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakparti épületében, és április végéig tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?