Menekültek, boldogság a berlini filmfesztiválon

Berlin. Két magyar alkotást és két szlovák koprodukciót is láthatnak az érdeklődők a 66. Berlinalén.

Berlin. Két magyar alkotást és két szlovák koprodukciót is láthatnak az érdeklődők a 66. Berlinalén. A világ legnagyobb filmes közönség-fesztiválja holnap kezdődik és február 21-ig tart.

A programba beválogatott magyar mozgóképek közül Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes programban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Fórum szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti, előremutató alkotásokat mutatnak be.

Magyar visszatérők

Mindkét filmest ismerik a német fővárosban, mindketten jelentős sikereket könyvelhettek már el itt. Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című filmjével korábban már szerepelt a Fórum szekcióban (mindkét alkotás több díjat kapott független zsűritől), 2012-ben pedig a magyarországi romagyilkosságok témáját feldolgozó Csak a széllel a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét is elhozta Berlinből. Friss filmje, a Liliom ösvény egy anyáról és fiáról szól, akik – a szinopszis szerint – lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. A szuggesztív vizuális világáról ismert rendező „titokzatos, nagyvárosi beavatástörténetnek” aposztrofálta a művét. A főszereplőjének, Rebekának meghal az anyja, a nő pedig úgy dönt, felkutatja rég nem látott apját és visszatér gyerekkora színhelyére. Közben, a Liliom ösvényt végigjárva a meséin keresztül beavatja a múlt sötét emlékeibe kisfiát, Danit. A film főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható.

Bucsi Réka „nemzetközi karrierje” tulajdonképpen a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon indult. Két éve a Symphony no. 42 című animációval mutatkozott be a mustrán, diplomafilmjének hírét innen vitték magukkal a szakmabeliek, hogy aztán több mint 50 nemzetközi fesztiválra invitálják meg a fiatal alkotót. (A tízperces digitális rajzanimációt beválogatták a tavalyi Sundance fesztivál versenyprogramjába, majd bejutott a legjobb kilenc rövid animációs film közé, amelyek közül végül az Oscar-jelöltek kikerültek.) A most debütáló, francia koprodukcióban készült LOVE a szerelemről mesél szürreális hangulatú, haiku jellegű jelenetekben; története egy távoli bolygón játszódik, mely egy külső hatás következtében elkezd átalakulni és hatással lenni az ottani élőlényekre.

(Cseh)szlovák premierek

Szlovákia idén két „kisebbségi részesedéssel” lesz jelen a Berlinalén. A filmművészet új trendjeit monitorozó, szerzői filmeknek teret adó Panoráma szekcióban Petr Kazda és Tomás Weinreb cseh elsőfilmes rendezők Én, Olga Hepnarová című alkotását vetítik. A cseh-lengyel-szlovák-francia koprodukció az alapvető erkölcsi tanítások relativizálódásának következményeiről mesél, feketén-fehéren. Valós történetet dolgoz fel: Olga Hepnarová 1973-ban beült egy teherautóba, és Prága közepén belehajtott a tömegbe. Nyolc embert ölt meg. Ő volt az utolsó nő Csehszlovákiában, akin – 1975-ben – végrehajtották a halálos ítéletet.

Az ifjúságnak szánt mozgóképekből válogató Generation 14plus szekcióba a cseh Petr Oukropec Álmomban sem! (Ani ve snu!) című, cseh-szlovák-bolgár részvétellel forgatott filmjét válogatták be. Főhőse egy tinilány, aki az első nagy szerelem hatására kettős életet kezd élni: a kapcsolat a valóságban nem létezik, ám a fantáziák világában tökéletesre csiszolható. Aztán valami történik, és a két dimenzió egymásba csúszik.

A Berlinaléhoz szokás szerint idén is számos szakmai rendezvény kapcsolódik. A ScripTeast elnevezésű, forgatókönyvíróknak szóló tréningen egyebek mellett egy izgalmas szlovák projekt is bemutatkozik: Michal Kollár és Tereza Oľhová a Daniela Kapitáňová emlékezetes regényéből, a Samko Tále – A temető könyvéből (Samko Tále – Kniha o cintoríne) készülő adaptációt ismerteti.

Társadalmi kérdések

A 66. Berlinale holnap az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című, versenyen kívül debütáló új filmjével nyílik meg. A rendezőpáros vígjátéka Hollywood aranykorában játszódik, és olyan sztárok szerepelnek benne, mint Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson vagy Frances McDormand.

A fesztiválra idén is sok filmcsillag érkezik, és megmarad a nyitottság a társadalmi kérdések iránt, az egyik fő téma pedig a migráció lesz – emelte ki Dieter Kosslick, a mustra igazgatója. Az alkotók sok oldalról közelítik meg a kérdést, például a múlt vagy a jövő felől, így a vándorlás, a kivándorlás, az áttelepülés témája a road movie mellett sci-fiben és musicalfilmben is megjelenik a fesztiválon. Az utóbbi műfajba tartozik például a Chi-raq, Spike Lee amerikai rendező munkája, amely a Lüszisztraté című klasszikus görög dráma Chicagóban játszódó aktualizált feldolgozása. A Berlinale az európai menekültválsággal egy dokumentumfilm révén foglalkozik versenyprogramjában: Gianfranco Rosi olasz rendező Tűz a tengeren című munkája az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt, megrázóan erős képekkel.

A mustra másik fő témája a boldogsághoz fűződő jog kiharcolása. Ezzel foglalkozik például a nagyjátékfilmes mezőny egyetlen német alkotása, Anne Zohra Berrached 24 hét (24 Wochen) című drámája. A film kiinduló helyzete, hogy egy házaspár a második gyermeket várja, és a magzatról a terhesség közepén kiderül, hogy Down-kóros.

A Meryl Streep vezette nemzetközi zsűrinek 10 nap alatt 18 filmet kell megítélnie, további ötöt versenyen kívül vetítenek a nagyjátékfilmes szekcióban. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?