Mély kapcsolatokkal élt

Nagymegyer. Május 4-én leleplezték Janiga József mellszobrát a Nagymegyeri Művészeti Alapiskola udvarán. A három éve elhunyt festőművész vonásait Lipcsey György szobrászművész örökítette meg. Az ünnepélyes szoboravatón, amelyre a XIV.

Nagymegyer. Május 4-én leleplezték Janiga József mellszobrát a Nagymegyeri Művészeti Alapiskola udvarán. A három éve elhunyt festőművész vonásait Lipcsey György szobrászművész örökítette meg. Az ünnepélyes szoboravatón, amelyre a XIV. Nagymegyeri Zenei Napok nyitó rendezvényeként került sor, Janiga Józsefre az egykori közeli barát, Hunčík Péter emlékezett. Mint mondta, szerencsés alkat volt, akit hűséggel, jósággal, szeretettel és tehetséggel áldott meg a jóisten. Ebben a korban, amikor sokan önmaguk elől menekülve minél távolabb kergetik a boldogság kék madarát, Janiga József sosem panaszkodott, hogy unalmasak a csallóközi emberek, hogy túl széles az égbolt – nap mint nap felült csörömpölő biciklijére, és elindult, hogy újra és újra felfedezze saját helyét ebben a mikrokozmoszban. Alkatának köszönhetően birtokában volt a képességnek, hogy mély kapcsolatot teremtsen önmaga és az embertársai, önmaga és az őt körülvevő dolgok között.

Janiga József 1946-ban született Párkányban. A nyitrai pedagógiai főiskolán szerzett rajztanári oklevelet, ezt követően Nemesócsán, majd Nagymegyeren élt és alkotott. A nyolcvanas évek közepére alakította ki sajátos művészi világát, amelynek meghatározó képévé az emberkéz nyomát magán viselő csallóközi táj, a búzatáblák, nádasok és rónák színekből kibomló hangulata vált. A festő 1996-os agyvérzését követően mérhetetlen akaraterővel, immár bal kézzel, újrafestette meghatározó tájélményeit. Súlyos betegségéig a Nagymegyeri Művészeti Alapiskola képzőművészeti tagozatának tanára volt.

A szobor felállítását egykori kollégái kezdeményezték, a város pedig pályázati úton nyert forrásokat, hogy emléket állítson a művésznek. A művészeti alapiskola azt is kérvényezte, hogy felvehesse Janiga József nevét. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?