Megszépült környezet

Budapest. Mintegy 4 milliárd forintot fordított a magyar állam a budapesti Szent István-bazilika rekonstrukciójára, amely 20 év után befejeződött.

Budapest. Mintegy 4 milliárd forintot fordított a magyar állam a budapesti Szent István-bazilika rekonstrukciójára, amely 20 év után befejeződött. A rekonstrukció nemcsak egyszerű felújítás volt, mert vannak olyan elemei a bazilikának, amelyek csak most készülhettek el, például a Róth Miksa által tervezett ólomüveg ablakok.

Öt kilogrammnyi aranyat, 250 ezer aranyfüstlemezt és 10 kilogrammnyi féldrágakövet használtak fel az 1905-ben felszentelt bazilika megszépítéséhez.

Ács Tamás, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a székesegyház felújítása 1983-ban kezdődött a nagykupola lemezfedésének cseréjével, ami 1985-re fejeződött be. A tervszerű, folyamatos munka 1995-ben kezdődött, a felújításokat egy-egy épületrészre összpontosították. A rekonstrukció során megújultak az oltárok, a falikarok, a szobrok, a festmények, a szószék és a gyóntató házak is. A bazilika helyreállításakor 1500 négyzetméternyi padlóburkolatot tisztítottak meg, a belső pótlásokhoz, javításokhoz 300 kilogrammnyi kőkiegészítő anyagot használtak fel, 6300 négyzetméternyi műmárvány burkolatot restauráltak, fényeztek, 300 négyzetméternyi műmárványt újítottak fel, s 400 kilogramm méhviaszt használtak el a márvány felületek fényezéséhez. A munkálatok során 750 négyzetméter falfelületet restauráltak, 71 négyzetméternyi új üvegablakot helyeztek el és 1000 kilogramm festéket használtak fel. 2001-ben kezdődött a műemléki nagyorgona restaurálása; a 40 millió forintot igénylő munka 2004-ben ér véget.

A székesegyház felújításával együtt megszépült a Szent István tér és a műemléki környezet is, a templomot díszburkolat övezi. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?