Kultúra

Megjelent a Mikes Kelemen-konferencia anyaga két kötetben

Budapes | Megjelent az egy éve tartott Mikes-konferencia anyaga két kötetben Író a száműzetésben: Mikes Kelemen címmel, amelyet hétfőn délelőtt mutatnak be a Magyar Tudományos Akadémián.
MTI

2012. november 18. 14:35

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Irodalomtudományi Intézete mutatja be a köteteket, amelyek új alapkutatások eredményeit teszik közzé száműzetés és irodalom kapcsolatáról. A Tüskés Gábor és munkatársai által szerkesztett köteteket Bitskey István akadémikus és Vörös Imre, az irodalomtudomány doktora ismerteti.
   
Tüskés Gábor az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete XVIII. századi irodalmi osztályának vezetője, a tavalyi konferencia főszervezője és a kötetek szerkesztője elmondta az MTI-nek, hogy a két kötetbe 28 tanulmányt tettek közzé, ezek részben fedik egymást és van olyan értekezés is, amely tavaly nem hangzott el, ám szerkesztői felkérésre elkészült.
   
A három nyelvű - francia, angol, német - kötet megjelentetésével az volt a cél, hogy nemzetközi távlatokba helyezze a magyar kutatásokat. Hét ország szakembereit kívánták megnyerni ahhoz, hogy tanulmányozzák Mikes Kelemen munkásságát a korai felvilágosodás korában.
    
"Fontosnak tartom a kutatói tudást beágyazni a társadalom, a gazdaság, a kultúra összefüggéseibe, hogy eljusson a régi magyar irodalom iránt érdeklődő olvasókhoz, tanárokhoz az anyag. Ügyeltem arra, hogy a szerzők közérthető, világos nyelven fogalmazzanak" - jegyezte meg a szerkesztő.
   
A kötetben szó van Mikes és a francia diplomácia kapcsolatáról, megtalálható a Zágoni Mikes kúria - ahol gyermekkorát töltötte - XVII. századvégi leírása, és írott török források Mikes rodostói utolsó éveiről, ugyanis a törökök őt jelölték ki a magyar kolónia ügyei intézőjének.
    
A könyvben Mikes Kelemenről készült 150 képzőművészeti alkotás színes és fekete-fehér képei is megtalálhatók. Összehasonlító elemzés olvasható arról, hogy Mikes Törökországi levelei milyen kapcsolatban vannak a francia levélregény hagyományával. A levelezést ugyanis már kisdiák korában megtanulta a kolozsvári jezsuita kollégiumban.
   
Mikes levelezésében kifejező eszközként használta az iróniát, a humort. "Nem tudjuk biztosan, hogy volt-e közönsége Rodostóban ezeknek az írásoknak, ez újabb kutatási feladatot ad nekünk" - tette hozzá a kutató.
   
Olvashatók tanulmányok Mikes hatásáról, amelyet például a XX. század emigráns íróira gyakorolt, mert őt az irodalmi emigráció előfutárának tartja a szakma. Tüskés Gábor ezzel összefüggésben megemlítette Cs. Szabó László (1905-1984) kolozsvári születésű írót, aki 1948-tól emigrációban, először Olaszországban majd Angliában élt.
   
Mikes Kelement fordítóként is számon tartják, latinból idézeteket, történeteket, franciából 12 művet ültetett át magyarra, köztük Madame de Gomez Mulatságos napok című munkáját.
   
A magyar nyelvű kötet az Universitas Kiadó, a három nyelvű - francia, angol és német - könyv a berni Peter Lang Verlag gondozásában látott napvilágot. A kötetek megjelenését a bonni Alexander von Humboldt Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.