Max

Sielberg több filmjének forgatókönyvírójaként nevet szerzett Menno Meyjes első rendezésében fiktív elemeket és valós történelmi helyzeteket, szereplőket gyúrt össze fura képzeletjátékká. A jómódú, zsidó családból származó festő, Max Rothman, miután az első világháborúban elveszítette a jobb kezét, modern galériát nyit.

Sielberg több filmjének forgatókönyvírójaként nevet szerzett Menno Meyjes első rendezésében fiktív elemeket és valós történelmi helyzeteket, szereplőket gyúrt össze fura képzeletjátékká. A jómódú, zsidó családból származó festő, Max Rothman, miután az első világháborúban elveszítette a jobb kezét, modern galériát nyit. A szétzilált világ avantgarde művészeinek formabontó alkotásait gyűjti, és igyekszik új tehetségeket is felfedezni. ĺgy kerül kapcsolatba egy katonaviselt, különc figurával, akinek festői ambíciói jókora önbizalomhiánnyal párosulnak. Max Rothman felkarolja a férfit, akit közben egy másik cég is kerülget: a hadsereg propagandaosztálya agitátorokat és szónokokat keresve szintén kiveti hálóját Adolf Hitlerre...

Ha sikerül felszínre hozni és kordában tartani kreativitását, talán avantgarde képzőművész, a koncept art előfutára lehetett volna Hitlerből; a frusztrációk és a hatalom csábítása azonban erősebbnek bizonyultak, így aztán művészettörténeti fordulat helyett történelmi-politikai katasztrófa következett be.

Mennyiben felelős a környezet egy ember személyiségéért? A szexuális frusztráció és a kisebbségi komplexus képes ennyire rossz irányba fordítani a szenvedélyeket és a kreativitást? Hogyan lesz a film Adolf Hitleréből hisztérikus szónok, aki a beszédeivel fanatizált közönségtől kapja meg az anynyira vágyott megerősítést? Sarkított kérdések ezek, s Menno Meyjes filmje a didaktikusság, a tények és a fikció határán táncol. A cím nem véletlenül jelzi: igazi hőse a művészet hatalmában hívő, idealista Max Rothman (John Cusack erőteljes, mégis visszafogott alakításában); miközben valószínűleg az ellenpólus, a Hitler-ábrázolás kavarja majd a legnagyobb vitákat. Noah Taylornak nem volt könnyű dolga: az azonosulás (a túlságosan emberi kihívások és frusztrációk által gyötört Hitler) és az eltávolító színészi megoldások (túljátszás, paranoid-démoni hisztéria) között kellett megtalálnia az egyensúlyt – alakítása inkább ez utóbbi felé billen, ahogy a film is a merészségből a bizarr didaktikusság felé. (est)

Max, színes, kanadai-német-magyar-angol film, 2002, 106 perc, Rendezte: Menno Meyjes, Szereplők: John Cusack, Noah Taylor, Leelee Sobieski, Molly Parker, Ulrich Thomsen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?