Mátrix – a nagy leleplezés

Minden eddiginél több részlet derül ki a Mátrix – Újratöltve cselekményéről abból a cikkből, amely a Time magazin legújabb számában jelent meg. A titkokat alábbi összefoglalónkban mi is felfedjük, de figyelem: olvasását csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavar, ha túl sokat tudnak előre.

Minden eddiginél több részlet derül ki a Mátrix – Újratöltve cselekményéről abból a cikkből, amely a Time magazin legújabb számában jelent meg. A titkokat alábbi összefoglalónkban mi is felfedjük, de figyelem: olvasását csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavar, ha túl sokat tudnak előre.

Mielőtt hozzákezdenénk a „nagy leleplezéshez”, még egyszer elmondjuk: aki „szűzen” szeretne beülni a filmre, válassza inkább más hírünket, írásunkat, mivel az írásból valóban kiderülnek a Mátrix – Újratöltve cselekményének főbb mozzanatai és a végső nagy csattanója is. A bátrak viszont jól nyissák ki a szemüket, és rajta:

A Time magazin cikkírója, Richard Corliss szerint a Mátrix – Újratöltve ugyanúgy kezdődik, mint a Mátrix: egy fekete képernyőn zöld adatzuhatag folyik le, majd Trinityt látjuk, ahogy háztetőről háztetőre szökkenve az ügynökök elől menekül. Kecses rúgásokkal és virtuóz mozdulatokkal likvidál néhány bamba őrt, ám az egyik ügynöknek sikerül eltalálnia, Trinity az egyik ott parkoló autóra zuhan, és halálra zúzza magát.

Leo felriad profetikus álmából, Trinity mellette alszik. A Nebuchadnezzar, Morpheus hajója Zion felé tart, a Föld egyetlen városába, ahol az emberek nem foglyai a Mátrixnak. A film első órája főként a zioni elit politikai csatározásainak bemutatásával telik, de hogy akcióból se legyen hiány, Neo megküzd három új generációs ügynökkel. Morpheus riválisával, Lockkal (Harry Lennix) csatározik, és a szó szoros és átvitt értelmében rátalál elveszett szerelmére, Niobe-ra (Jada Pinkett Smith). Corliss úgy véli, a film ezen része leginkább azokat hozza majd lázba, akik a Jedi Tanács vitáit is izgalommal követték a Star Warsban.

Smith ügynök, aki az első rész végén abban a hiszemben volt, hogy kinyírta Neót, holott valójában egy hős születésének a tanúja lehetett, új trükköt vet be: egy számítógépvírust, amely az emberekbe és az ügynökökbe is képes beférkőzni, és átvenni felettük az irányítást. A vírus segítségével és egy Bane nevű zioni letámadásával Smith emberi mivoltra tesz szert, és perverz örömet lel abban, hogy ekképpen megtudhatja, mi a fájdalom, és milyen érzés, ha kicsordul az ember vére.

Közben Neót magához hívatja az Orákulum, és azt a feladatot adja neki, hogy találja meg a Forráshoz vezető ajtót. Neónak ehhez előbb a Kulcskészítőt (Randell Duk Kim) kell felkutatnia, akit Corliss jellemzése szerint egy „aszott francia dandy”, Merovingian tart fogva (Lambert Wilson).

Mielőtt Neo eljutna a Kulcskészítőhöz, egy udvarban előbb még Smith ügynökkel randevúzik, aki a harc közben multiplikálódni kezd, és Neónak nyolc, két tucat, majd már száz Smithszel kell szembeszállnia. A számok azonban nem számítanak: Neo látványos botharccal aprítja a megannyi ügynökreplikánst, és a már hatástalanított Smitheket is beveti a még támadó társaik szétdöngölésére.

Trinity és Morpheus kíséretében Neo végül találkozik Merovingiannal, aki – ismét Corliss véleménye szerint – nemcsak „aszott francia dandy”, de hasonlít a Bush-adminisztráció tagjaihoz is: gőgös és kegyetlen. Kulcskészítő szabadon engedéséről természetesen hallani sem akar, buja felesége, Persephone (Monica Bellucci) azonban egy szenvedélyes csókért cserébe felajánlja Neónak, hogy segít. Neo vonakodva belemegy az alkuba, és Persephone elvezeti a zioni hármakat a Kulcskészítőhöz. Merovingian ekkor rájuk küldi nyolc emberét, köztük a vírushordozó, alakváltoztatásra képes Ikreket (Adrian Rayment és Neil Rayment), és amíg Neo ősi fegyverek segítségével harcba száll velük, addig Trinity és Morpheus meglép Kulcskészítővel, és kezdetét veszi a szédítő üldözési jelenet, amelyről annyit lehetett már korábban is hallani.

Az autópályás kaland után Neo, Morpheus és a Kulcskészítő egy felhőkarcolóba lép be, és mivel ez az az épület, amelyet Neo a Trinityről szóló álmában látott, Trinityt arra kéri: ha életben akar maradni, ide ne tartson velük. „Egy ajtó vezet a Forráshoz” – mondja a Kulcskészítő, és hozzáteszi: az ajtón csak pontosan 314 másodpercig lehet belépni. Újabb harcok után Neo megtalálja a helyes ajtót, és belép egy szobába, ahol egy öregember (Helmut Bakaitis) ül. „Én vagyok az Építész – mondja. – Én alkottam a Mátrixot. Már vártalak.”

Az Építész ezután elmondja Neónak, hogy átverték, hogy ő csupán hamis reménysége annak a maroknyi lázadónak, akik megváltóként várják a Kiválasztottat. Neo és öt elődje eljövetelét – mivel ez már a Mátrix hatodik verziója, Zionnak pedig a hatodik lázadása – a Mátrix anyja, az Orákulum programozta be.

A kérdés már csak az – vajon igazat mond-e az Építész? A harmadik részből vélhetően ez is kiderül majd. (cinematrix)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?