Második porció: a testek párbeszéde

Pozsony. Hatodik éve rendeznek a szlovák fővárosban Pozsony mozgásban címmel nemzetközi kortárs táncfesztivált. Idén májusban is ízelítőt kaphatott a közönség abból, hol tart ma ez a művészeti ág.

Pozsony. Hatodik éve rendeznek a szlovák fővárosban Pozsony mozgásban címmel nemzetközi kortárs táncfesztivált. Idén májusban is ízelítőt kaphatott a közönség abból, hol tart ma ez a művészeti ág. A fesztivál szervezője, a Pozsony Mozgásban Társulás azonban úgy véli, a város már megérett arra, hogy „dupla porciót” kapjon a kortárs táncművészetből, így ezúttal a rendezvénynek lesz második része is, holnaptól október 30-ig.

Míg a májusi, első rész a nagyközönségnek szólt, a Testek párbeszéde című ráadást, amelynek programjában szemináriumok, alkotóműhelyek, vitafórumok és előadások szerepelnek, elsősorban – de természetesen nem kizárólag – a szakmabelieknek szánják.

A fesztivál központi témája az improvizáció, amely a tánc fiatal, ám rendkívül közkedvelt műfaja napjainkban. Egyebek mellett azért, mert szélesebb önkifejezési lehetőséget és nagyobb szabadságot ad a táncosoknak. Hozzá kell persze tennünk, hogy a rögtönzés korántsem könynyű műfaj: hosszú évek gyakorlata, kemény munka szükségeltetik ahhoz, hogy egy táncos tökéletesen uralja a testét és bátran improvizálhasson a színpadon. Ebben nyújthatnak segítséget azok a neves táncpedagógusok, akik most pár napra Pozsonyba látogatnak: Steve Paxton, Lisa Nelson, Daniel Lepkoff és Ray Chung az Egyesült Államokból, Eva Karczag, David Zambrano Hollandiából és Julyen Hamilton Nagy-Britanniából. Nem mindennapi eseménynek számít, hogy a kortárs táncművészet ennyi jeles képviselője találkozzon egy fesztiválon. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy a rendezvény workshopjai iránt hihetetlenül nagy az érdeklődés: 11 országból (Nagy-Britanniától Izraelig) több mint 80 résztvevő érkezik. A legnagyobb vonzerőt minden bizonnyal Steve Paxton neve jelenti a jelentkezők számára. Az amerikai táncos-pedagógust ugyanis az improvizációs tánc egyik atyjának tekintik, és ma már ritkán vállal oktatást. A nyolc neves művész természetesen nem csupán oktatni fog, hanem színpadra is lép. Valamennyien két-két alkalommal. Rajtuk kívül Meg Wolfe és Scott Smith (Egyesült Államok), Oleg Szulimenko (Oroszország), Carme Renalias (Nagy-Britannia) és a hazai Dano Raček lép fel. Két magyar művész is részt vesz a Testek párbeszédében: Dóra Attila zeneszerző, előadóművész fúvós hangszereken játszik, „szabad improvizációs zenei stílusban”. Gyakran lép fel költőkkel, festőművészekkel, táncosokkal. Pozsonyba Gál Eszter táncos-koreográfust kíséri el, vele fog rögtönözni a színpadon. A nagyközönségnek szánt táncelőadások október 23-án, 26-án, 27-én és 30-án 19.30 órakor kezdődnek az Aréna Színházban. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?