Második alkalommal lép fel nálunk idén a Dakh Daughters

Dakh Daughters

Danse Macabre című produkcióját hozza Nyitrára a Dakh Daughters nevű, hölgyekből álló zenei és performatív formáció Kijevből. A hölgycsapat az ország legfontosabb experimentális színházi fesztiválja, a szeptemberben megvalósuló Színházi Nyitra legfontosabb külföldi vendége lesz.

A Dakh Daughters tagjai számos hangszeren játszanak és több nyelven énekelnek – többek között angolul, franciául, németül és oroszul, míg az ukrán különféle dialektusait is használják. Produkcióikra jellemző, hogy irodalmi szövegeket vesznek alapul, de a popkultúra is fontos kiindulópont számukra. Hogy szemléltessük ezt a sokszínűséget: a repertoárjukban található produkciókat többek között Shakespeare, Joseph Brodsky, Charles Bukowski és Shaggy szövegei inspirálták. A 2012-ben alapult formáció a világ számos pontján előadta már kabaréra emlékeztető produkcióit – hozzánk sem első alkalommal érkeznek, az idei trencséni Pohoda Fesztiválon találkozhattunk már velük.

A csapat jelenleg hat hölgyből és Vlad Trojickij rendezőből áll. A Danse Macabre című előadásuk nem sokkal az ukrajnai háború kitörését követően készült, miután a tagok Franciaországba menekültek. A produkció így érthető módon elsősorban az Ukrajnában zajló háború szörnyűségeire és az orosz agresszióra reflektál, illetve arra a távolságra, amely a külföldre menekültek és az otthon maradottak között keletkezett. „A színpadi mű tanúskodik a háború átéléséről, az exilről, nosztalgikus emlékezés a szülőhazára, panasztétel, show-műsor, riport és revü egyben” – jellemzik a produkciót a színházi fesztivál szervezői. Zenei műfaját illetően az előadás sokrétű – postpunk és ukrajnai népzene is vegyül bele. A dalokon kívül ukrán nők háborús szenvedéstörténeteit hallhatjuk majd, melyeket Jób könyvéből származó idézetekkel vegyít az előadás.

A Színházi Nyitra 32. évadát szeptember 22. és 27. között tartják, a fő programban 12 előadás szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?