Kultúra

Színházba, repülővel

Nyitra | Idén repülővel várja látogatóit a nemzetközi Nyitrai Színházi Fesztivál (Divadelná Nitra). Természetesen csak jelképesen. A szemle idei szimbóluma ugyanis az újságpapírból hajtogatott repülő: mint a szabadság szimbóluma.
Tallósi Béla

2019. szeptember 26. 17:42

színházi nyitra
A Cím nélkül interaktív játék mozgalmas jelenete (Fotó: Bartha Máté – Divadelná Nitra)

A szeptember 27-én kezdődő és október másodikáig tartó fesztivál ez évi, 28. évfolyama a bársonyos forradalomról is megemlékezik. 1989 a szabadságnak nyitott utat – a nyitrai színházi szemlére a szervezők ezért idén olyan előadásokat válogattak be a fő programba itthonról és külföldről, amelyek a szabadság különféle formáinak megjelenítésére tesznek kísérletet a világot jelentő deszkákon. A szabadság megnyilvánulhat az előadások témájában és a színpadra állítás eszközeiben, vagyis a formai megjelenítésben egyaránt. Ám ahogy Darina Kárová fesztiváligazgató a szemlét beharangozó pozsonyi sajtótájékoztatón elmondta, a szabadság formáival foglalkozó legtöbb előadás épp az ellenkezőjéről szól, illetve az ellenkezőjét láttatja, vagyis azt, hogy ezek a formák esetenként mennyire nem léteznek – legalább is az egyes előadások tanúsága szerint a szabadság sok formájának a hiánya tapasztalható ma is.

Kortárs opera

Műfajilag a változatosság jellemzi a fő programot. Monodráma, bábszínházi előadás, pantomim és mozgásszínház, valamint opera is van a tizenkét előadás között. A ma esti, nyitó előadás kortárs opera: a prágai Nemzeti Színház Operatársulata a Sternenhoch című előadásával vendégszerepel Nyitrán. Az ajánló szerint egy kimondottan szórakoztató kortárs opera elevenedik meg a színpadon, nemcsak zeneileg, hanem látványban is izgalmas produkciót nyújtva. A színpadi mű Ladislav Klíma Sternenhoch herceg szenvedései című könyve alapján készült. Az irodalmi művet a fülszöveg a következőképpen ajánlja: „Perverz horror? Három őrült naplója? Avantgárd írói manifesztum? Misztikus filozófiai értekezés? Ez is, az is, és egyik sem” – ezt mutatják be a nyitrai fesztiválon operaváltozatban a cseh művészek. 

Interaktív társasjáték

A szabadság (színházi) formájának értelmezhető, tekinthető az is, amikor egy-egy előadás interaktív játékra ösztönzi a nézőket. Ilyenből is lesz a nyitrai színházi szemlén. Köztük van a Cím nélkül – hajlék-kaland-játék, vagyis a Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt koprodukciójában készült előadás. A magyar produkció egy interaktív színházi társasjáték, amely által a néző hajléktalan emberek életébe nyer bepillantást. Az alkotók ajánlása szerint az előadást négy szereplő játssza: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás, aki szakértőként segít kiigazodni a sokak által alig ismert világban. A felnőtt közönségnek és középiskolai diákoknak egyaránt játszott előadás egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed, van”, és „ha szegény vagy, magadra vess”. A Cím nélkül előadás a Párovské háje-i Kultúrházban látható szeptember 29-én 15.00–17.25, valamint 30-án 10.00–12.25 és 14.30–16.55 között.

Abszurd kihallgatás

A Münchenből érkező Hauptaktion Társulat a mozgásszínházat ötvözi a prózai megszólalással. Az előadásuk egy tornakísérletet mutat be azzal a szándékkal, hogy rávilágítson, milyen ideológiákat szolgáltak a múltban, és mire alkalmazhatók a mában a tömeges tornabemutatók, illetve a testnevelés. 
A podolszki ember című, abszurd humorban bővelkedő előadással a moszkvai teart.doc művészei mutatkoznak be Nyitrán. Az odahaza népszerű előadás a jelenlegi orosz társadalmi és emberi viszonyokkal foglalkozik, a mindennapok bizonytalanságával egy olyan helyzetben, amikor a törvények és olvasatuk napról napra változhat. A darab főszereplője Podolszk iparváros egyik lakója, az egyszerű kisember, akit kihallgatásra kísérnek be a rendőrőrsre. Az előadás a kihallgatást jeleníti meg, egy olyan szituációt, amelyben sem a kihallgatott, sem a kihallgatók, a tisztek nem tudják, miért és miről folyik a vizsgálat. 

Hazai válogatás

Fagyos légkört teremt, s a repülésérzet illúzióját kelti a nyitrai Andrej Bagar Színház A 22-es csapdája című bemutatója, mely Joseph Heller klasszikusát jeleníti meg színpadon. A középpontban az agyafúrt Yossarian áll, aki első osztályú bombázótiszt egy Pianosa szigetén állomásozó amerikai repülőezredben. Megérti a háború szükségességét, és vállalja a hazafiúi kötelességek rá eső részét. A légierő tisztjeinek 25 bevetést kell teljesíteniük, s akkor – ha még élnek – felváltja őket az utánpótlás.
A pozsonyi Aréna Színház Biblia című előadása bizonyos értelemben szintén a szabadság fogalmát járja körül – ezért is válogatták be a nyitrai szemle fő programjába. A zenés színházi feldolgozásban, melyben a performance is helyet kap, Juraj Kukura olvas fel a könyvek könyvéből a ma emberének címezve az idézeteket. Az előadást Rastislav Ballek rendezte. 
A Pozsonyi Bábszínház A falak történetei című előadással vesz részt a fesztiválon. Öt olyan történet elevenedik meg a darabban bábok segítségével, amelyben a fal – a határokat kijelölő és az elválasztó fal – játssza a főszerepet. Az előadás vezérgondolata, ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy látszatra szabad világunkat látható és láthatatlan falak szabdalják és osztják fel, amelyek bennünket, embereket egyre jobban eltávolítanak egymástól. 
A szabadság témája a kísérőrendezvényekben is jelen lesz. A gazdag kínálatban van filmvetítés, koncert, vitaműsor, kiállítás és egy gyerekek számára rendezett happening, amelyen az apróságok megalkothatják és útjukra bocsáthatják a szabadság repülőit.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A kiértékelt minták száma ezer, az újonnan azonosított fertőzötteké tíz alatt Szlovákiában

Badin Ádám

VERSEK ÉS ARCOK: Megtalálni a versekben a mesét

Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

koronavírus

Nyolc új koronavírus-fertőzött, négy járás

koronavírus

Magyarországon öt új fertőzöttet azonosítottak

lengyel elnökválasztás

Lengyelországban megkezdődött az elnökválasztás második fordulója

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.