Mária, Viktória, Eper

Babát váró családokban olykor bizony nagy probléma, milyen nevet kapjon a születendő gyermek. Vannak, akik a divatos neveket részesítik előnyben, mások számára viszont fontos a családban hagyományos keresztnév továbbörökítése.

Babát váró családokban olykor bizony nagy probléma, milyen nevet kapjon a születendő gyermek. Vannak, akik a divatos neveket részesítik előnyben, mások számára viszont fontos a családban hagyományos keresztnév továbbörökítése. A statisztikák szerint Magyarországon a teljes népességen belül a hagyományos, keresztény eredetű utónevek a leggyakoribbak: a férfiaknál a László, István, József, János, Zoltán, Sándor, Ferenc, Gábor, Attila, Péter a tíz leggyakoribb keresztnév, a nőknél pedig a Mária, Erzsébet, Ilona, Katalin, Éva, Anna, Margit, Zsuzsanna, Julianna, Judit. A legkedveltebb nevek közé ezek viszont az utóbbi időkben nemigen kerültek, igazolja ezt a 2005-ös magyarországi statisztika is. Akkor ugyanis a legtöbb újszülött az alábbi nevek valamelyikét kapta: Anna, Viktória, Réka, Vivien, Zsófia, illetve Bence, Máté, Balázs, Dávid, Dániel.

A választható utónevek száma természetesen ennél jóval több, sőt arra is lehetőség van, hogy a hivatalos utónévjegyzékben nem szereplő nevet adjanak a szülők gyermeküknek. Ilyen esetben a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez lehet fordulni a választott név anyakönyvezhetősége ügyében. A választható nevek listája a Nyelvtudományi Intézet honlapján (www.nytud.hu) is olvasható, ebben az utóbbi években jóváhagyott nevek dőlt betűvel vannak kiemelve, a továbbiakban ezekkel foglalkozunk.

A férfinevek közül először is arra figyelhetünk fel, milyen gyakoriak az olasz és spanyol eredetű nevek, pl. Armandó, Adriánó, Benitó, Antónió, Dzsúlió (Giulio), Enrikó (Enrico), Ernesztó, Leandró, Lívió, Lorenzó, Mauríció, Mauró, Ramiró, Rikárdó, Valérió. A másik nagy csoportot az angol eredetű nevek alkotják, ezek egy része annyiban minősíthető angolnak, hogy amerikai sztárok vagy sztárgyermekek viselnek ilyen nevet. Az angol-amerikai csoportba tartoznak az alábbi nevek: Benett, Brájen (Brian), Dasztin (Dustin), Denisz (Denis), Dilen (Dylan), Dzsasztin (Justin), Krisztofer, Medox (Maddox), Trevisz (Travis), Zserald (Gerald). E nevek magyaros alakban anyakönyvezhetők, de a könnyebb azonosításuk végett itt-ott zárójelben feltüntettem az eredeti írásformát is. Érdekes, hogy egyéb nyelvek csak nagyon kevés névvel „képviseltetik magukat“, így francia eredetű a Lüszien (Lucien) és a Zsülien (Julien), szláv a Bohumil és az Oleg, német-angol a Klausz (Klaus vagy Claus) és a Márkusz (Markus vagy Marcus), sőt a jóváhagyott nevek között található a Mohamed is.

Az idegen nevek mellett kisebb számban magyaros neveket is kívántak anyakönyveztetni a szülők, ezek egy része régi nemzetségnév, de előfordulnak helynévként ismert nevek is: Csete, Csetény, Doboka, Bihar, Harsány, Kustyán, Majs, Szendrő, Temes, Vejke, Zólyom. A kisebb csoportot a köznévi eredetű nevek alkotják: Felhő, Hárs, Kos, Kövecs, Sirály.

A kérvényezett női nevek összetétele eltérő: az aránylag sok idegen eredetű név mellett – pl. Babett, Britni (Britney), Elinor, Domiciána, Katerina, Ketrin (Katrin), Léni, Mariett, Merilin, Tiara, Zsanin (Janine) – jelentős csoportot alkotnak a magyar köznévi eredetű nevek, pl.: Áfonya, Aranyka, Babér, Barack, Bársony, Berkenye, Bodza, Csermely, Csillagvirág, Eper, Fahéj, Opál, Tavasz, Zápor, Zsálya. A férfinevektől eltérően a női neveknél előfordulnak korábban becenévnek minősülő névformák is: Ági, Andi, Cili, Gréti, Iluska, Juli, Kati, Mici, Rozál.

Az áttekintés azt mutatja, hogy az utóbbi években a szülők sok érdekes magyar név mellett főleg a szórakoztatóiparból ismert valós vagy fiktív személy nevét választották gyermeküknek, így például a listán szerepel a Csillagok háborúja című film két szereplőjének a neve is: Amidala és Anakin.

www.gramma.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?