Marco Polo a Tátrába megy

Bár az évekkel ezelőtt beharangozott horvátjárfalui filmstúdiós beruházás helyén még vígan lengedez a parlagfű, a kulturális tárca másik ösztönző programja eredményre vezetett.

Bár az évekkel ezelőtt beharangozott horvátjárfalui filmstúdiós beruházás helyén még vígan lengedez a parlagfű, a kulturális tárca másik ösztönző programja eredményre vezetett. Ha hinni lehet a minisztériumnak, még e hónapban megjelennek a Magas-Tátrában és a Kis-Fátrában Kublaj kán seregei.

A kulturális minisztérium egyebek mellett az Audiovizuális Alapról szóló törvény módosításával próbálja meg Szlovákiába csábítani a nagy nemzetközi filmes produkciókat. A 2014 januárjától hatályos új szabályozás értelmében azok a projektek, melyek szlovákiai kiadásai meghaladják a kétmillió eurót, a nálunk bizonyíthatóan elköltött összeg 20 százalékát utólagos támogatásként visszaigényelhetik az alaptól. A lehetőség egyébként a televíziós és mozifilmek, az animációs és a dokumentumfilmek előtt is nyitva áll, tekintet nélkül arra, hogy hazai vagy külföldi produkcióról van-e szó. A verseny persze nagy a régióban, hiszen ha más-más formában is – például adókedvezményként bevezetett közvetett támogatással –, de hasonló anyagi ösztönzést kínál a külföldi stáboknak Budapest és Prága is. Ráadásul Magyarországon és Csehországban a fejlett filmes infrastruktúra, ezzel együtt a szakértelem és a gyakorlat is rendelkezésre áll.

Mindenesetre: megvan az első fecske. A most Szlovákiába tartó Weinstein Company olyan filmek mögött állt, mint a négy Oscar-díjat nyert A király beszéde (2010), melyben a dadogós VI. György brit uralkodót Colin Firth formálta meg; vagy éppen Michel Hazanavicius öt Oscarral jutalmazott A némafilmes (2011) című mozija, de említhetnénk a Helen Mirren főszereplésével készült Hölgy aranyban (2015) című friss alkotást is. Az amerikai produkciós cég a Netflix megrendelésére készült, Marco Polóról szóló történelmi tévésorozat második évadához talált filmre kívánkozó helyszíneket a szlovákiai hegyekben. A több mint 300 tagú nemzetközi stáb felbukkanása – élén Sean Cameron Guest rendezővel – a Magas-Tátrában és a Kis-Fátrában várható az elkövetkező hetekben. (Az első évadot egyébként olaszországi és kazahsztáni külső helyszíneken, valamint egy malajziai stúdióban vették fel.)

A széria tíz új epizódját a tervek szerint 2016 elején mutatják be. A John Fusco forgatókönyve alapján készülő sorozatban nagyjából oda érkezünk, hogy Marco Polo – akit Lorenzo Richelmy olasz színész alakít – Kublaj kán udvarához csatlakozik, ahol megismeri a hatalom, az intrikák, az árulás és a folytonos rivalizálás világát. A Marco Polo második évadának összköltségvetése mintegy 60 millió euró, ebből a producerek bő 2 milliót szánnak a szlovákiai forgatásra. (SITA, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?