Március 15-i díjazottak

Hodossy Gyula

Állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adtak át Magyarországon a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából. A díjesőnek hazai kitüntetettjei is vannak.

A magyar művészeti élet legfontosabb kitüntetéseit adta át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az elmúlt hét végén, köztük a Jászai Mari-, a Munkácsy Mihály- és a József Attila-díjakat.

Kiemelkedő színvonalú irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjjal tüntették ki Hodossy Gyula költőt. Hodossy Gyula a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, a Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó igazgatója, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója. A költői, írói és irodalomtörténészi tevékenységért kijáró József Attila-díjat összesen nyolcan kapták meg.

Egy másik jelentős hazai irodalmárt is kitüntettek. Tóth László József Attila-díjas író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia tagja a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetését vehette át pénteken, március 15-e alkalmából a Pesti Vigadóban.  

Szintén hazai díjazott Agócs Gergely, a füleki származású népzenész és népzenekutató, aki jelenleg a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Agócs Gergelyt Magyarország Érdemes Művésze díjban részesítették a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként.

A kiemelkedő színészi, rendezői tevékenység legmagasabb elismerésének számító Jászai Mari-díjat nyolcan kapták meg idén, köztük Szabó Győző.

A budapesti Thália Színház színművészei közül Szabó Győzőn kívül egyébként még Vida Péter is megkapta a Jászai Mari-díjat, míg a Nemzeti Színház társulatának tagja, Berettyán Nándor is. Rajtuk kívül Csomós Lajos, Nyári Oszkár, Timkó Eszter, Bakota Árpád és Szabó-Sipos Barnabás színművészek is megkapták a kitüntetést.

A könnyűzenei elismerésként kijáró Máté Péter-díjban négyen – Keresztes Ildikó, Szulák Andrea, Varga Miklós előadóművészekés Gábor Péter zeneszerző, a Bergendy Együttes tagja – részesültek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?