Manifesto – Cate Blanchett tizenhárom arca a Nemzeti Galériában

Tizenhárom szerepben – pél-dául brókerként, hajléktalan-ként és hírolvasóként – tűnik fel Cate Blanchett Oscar-díjas színésznő Julian Rosefeldt Manifesto című, tizenhárom csatornás filminstalláció-jában, amely szerdától látható a Magyar Nemzeti Galériában.Budapest.

Tizenhárom szerepben – pél-dául brókerként, hajléktalan-ként és hírolvasóként – tűnik fel Cate Blanchett Oscar-díjas színésznő Julian Rosefeldt Manifesto című, tizenhárom csatornás filminstalláció-jában, amely szerdától látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Budapest. Rendhagyó és inspiratív kiállítással jelentkezik a Nemzeti Galéria: Julian Rosefeldt nagyszabású munkáját eddig mindössze egyszer, mozifilmként vetítették Magyarországon, a galéria tereiben azonban tizenhárom nagy méretű képernyőn lesz élvezhető – mondta el Szücs György főigazgató-helyettes.

Petrányi Zsolt kurátor hozzátette: a kortárs német alkotó a művészeti manifesztumok, ezeken keresztül a 20. századi modernizmus különböző irányzatainak gondolkodásmódját idézi fel. A művészeti kiáltvány műfaja a kommunikációs csatornák átalakulásával mára nagyrészt elavult, számos 20. századi manifesztum a feledés homályába merült. Julian Rosefeldt azonban kortárs környezetbe helyezve dolgozza fel ezeket a dokumentumokat – jegyezte meg.

Petrányi Zsolt elmondása szerint a filminstallációt egy kronológia, az izmusok lexikona, a kiáltványok szerzőinek életrajzai és a kisfilmek szövegkönyvei segítik kontextusba helyezni a kiállításon. Tristan Tzara, Kazimir Malevics, André Breton, Lars von Trier és sok más művész összesen 55 kiáltványának szövegéből Julian Rosefeldt 13 kollázst készített, ezeket mondja el Cate Blanchett 13 kortárs élethelyzetben, például egy családi ebéd közben, egy temetésen vagy egy táncpróbán.

A Manifesto augusztus 12-ig tekinthető meg. A kiállításhoz a szövegkönyvet magyar nyelven tartalmazó kísérőfüzet is készült. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?