Magyar tematikájú OS

Teljes anyagát a magyarkérdésnek szenteli a magát a Polgári Társadalom Fórumaként meghatározó, tizedik évfolyamát író OS folyóirat legutóbbi száma.

Teljes anyagát a magyarkérdésnek szenteli a magát a Polgári Társadalom Fórumaként meghatározó, tizedik évfolyamát író OS folyóirat legutóbbi száma. A „magyarkérdés” milyenségét persze nagymértékben meghatározza, hogy a Kalligram műhelyéből kikerülő lap elsősorban az értelmiségi, kultúraközpontú olvasók közt keresi s találja tetszését. Vagyis fő arculat- és iránymeghatározó elve a kölcsönösség, az egymás jobb megértése és a sokszínűség. Ennek fényében nem meglepő, hogy ezt a mostani „magyar” számot olyan nevek (és az általuk képviselt hangnem) fémjelzik, mint Grendel Lajos, Kertész Imre, Lengyel László, Szilágyi Ákos, Esterházy Péter, Bárdi Nándor, Lampl Zsuzsanna, Németh Gábor, Földényi F. László, Zilahy Péter, Nádas Péter, Konrád György, Sándor András – belátható: a névsor önmagáért beszél. Ha ehhez még hozzásoroljuk szlovák térfélről Rudolf Chmelt és Eduard Krekovičot, a kritikai rovatban a Charles Gati-könyvet (az 1956-ot tárgyaló Stroskotané ilúzie című nagy sikerű művet) méltató Adam Michnik-, Martin Bútora-, John Lukacs és Erich Hobsbawm-kritikát, még teljesebb képet kaphatunk a folyóiratról. Melynek 224 oldalán kisebb recenziók is szép számmal megférnek: Peter Michalovič a Tömegsír című Grendel-regény szlovák változatáról, Róbert Pejša a szlovákul megjelent Romsics Ignác-féle Trianon-kötetről, Daniela Kapitáňová Barak László szlovákra fordított Retúrjáról. A filmszemle középpontjában Passolini áll, a folyóirat kiemelt oldalait André Kertész-képek szövik át. (csg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?