Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton

Balassagyarmat |

<p>Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton születésének 189. évfordulóján csütörtökön.</p>

Nógrád megye hagyományos Madách-napi ünnepségén átadták a megyei önkormányzat Madách-díjait is. Az idei kitüntetett Jankovics Marcell rajzfilmrendező és Kerényi Imre rendező. Az elnöki különdíjat Banda Ádám hegedűművész vehette át.
Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: most érezzük igazán Madách Imre hiányát; bizonyosak lehetünk abban, hogy a mi halhatatlan drámaköltőnk nagy művében szorított volna helyet egy brüsszeli színnek.
Az elnök szerint a költő ebben többek között médiagurukat, válságot gerjesztő hitelminősítőket, tőzsdecápákat, és más, az országok vérét szívó professzionista parazitát sorakoztathatott volna fel, de talán még a Négy mancsot is.
Becsó Zsolt hangsúlyozta: hiányzik közülünk Madách Imre, mert az emberiség sorskérdéseire választ keresni, Dante és Goethe társaságában ma is ő lenne a legilletékesebb.
Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte Madách Imre szigorú neveltetését, a balassagyarmati aljegyzőt, magánéleti tragédiáit, válást, betegségeket, raboskodást, a filozófia világában az élet nagy kérdéseire választ kereső zsenit, aki egy kis nógrádi faluban olyan kérdéseket tesz fel a világnak, mint Dante, Milton vagy Goethe.
Nógrád megye Madách-díját idén Jankovics Marcell rajzfilmrendező és Kerényi Imre rendező kapta meg.
Jankovics Marcell többek között vezető rendezője volt a Gusztáv, a Magyar népmesék és a Mondák magyar történelemből című sorozatoknak. 1989 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgozott Az ember tragédiája animációs filmváltozatán, mely 2011-ben készült el.
Kerényi Imre filmes munkái közé tartozik a Tévedések vígjátéka, a Hosszú előszoba. Pályája során a magyar drámairodalom olyan kiemelkedő darabjainak színházi rendezése fűződik nevéhez, mint például Katona József Bánk bánja. Rendezései között kiemelt helyet foglal el Madách Imre örökérvényű drámai költeménye, Az ember tragédiája.

(Frissítve: 20:38)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?