Macskabaj Komáromban

Komárom. Martin McDonagh, a Londonban élő ír származású drámaíró Az irishmore-i hadnagy című abszurd vígjátékát tűzi műsorára a Jókai Színház Macskabaj címmel. Martin McDonagh furcsa darabjaiban – melyeket a világ számos színpadán játszanak – mindig fellelhető a kegyetlenség, a humor és a könnyedség hármas egysége.

Komárom. Martin McDonagh, a Londonban élő ír származású drámaíró Az irishmore-i hadnagy című abszurd vígjátékát tűzi műsorára a Jókai Színház Macskabaj címmel. Martin McDonagh furcsa darabjaiban – melyeket a világ számos színpadán játszanak – mindig fellelhető a kegyetlenség, a humor és a könnyedség hármas egysége. Arra a kérdésre, miért fordul elő darabjaiban olyan gyakran az erőszak, így válaszolt egyszer: „Én csak romantikus komédiákat írok, de ezekben valahogy mindig mindenki gyilkosság áldozata lesz.” A fiatal, 36 éves ír drámaíró nem tagadhatja, hogy nem tud és nem is akar szabadulni az amerikai filmek, elsősorban Tarantino, Scorsese és David Lynch munkáinak hatása alól. Párnaember című darabját a múlt héten mutatták be Egerben.

Február tizenhatodikán, pénteken a Macskabaj kerül színre a Komáromi Jókai Színházban.

Az író kegyetlen humorral tárja elénk az isten háta mögötti, aprócska Irishmore szigetén élő emberek egyszerűnek és békésnek tűnő életét, melynek az anarchizmus is állandó tartozéka. Hogyan zökkenti ki a megszokott kerékvágásból az itteniek hétköznapjait az úton heverő, pórul járt macska? Hogyan gyilkolják egymást halomra a pokolian szellemes gengsztervígjáték vértől csöpögő szereplői – a szabad ĺrországért harcoló írek és észak-írek – egy döglött kandúr miatt? Kiderül a bemutatón.

„Tele van a világ erőszakkal, és nem mindig az okos emberek nyomatják ezt az erőszakot. A színháznak mindig az a feladata, hogy tükröt tartson a világ elé. Ezért azt gondolom, ennek a darabnak is van helye egy színház repertoárjában. A Macskabaj nem úgy szól az erőszakról, hogy nyersen megmutatjuk a brutalitást, hanem inkább ezeknek a csökkent szellemi képességű figuráknak az agyalmányait és hülyeségét játsszuk el” – mondja a Kulisszák című színházi lapban Csuja Imre Jászai-díjas színművész, Donny alakítója, az Üvegtigris, a Magyar vándor, az Argo című filmek sztárja.

Az előadást Lukáts Andor Kossuth-díjas színművész rendezte. Akik a furcsa íreket alakítják: Csuja Imre m.v. (Donny), Hajdú László Szabolcs (Davey), Tóth Tibor (Padraic), Germán Zille (Mairead), Bernáth Tamás (James), Tyukodi Szabolcs (Christi), Manases István (Brendan), Olasz István (Joey). Mivel az előadás a nyugalom megzavarására alkalmas színpadi helyzeteket, jeleneteket és szövegeket tartalmazhat, a Macskabajt kizárólag tizennégy éven felüliek tekinthetik meg. (szél)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?