Ma nyílik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Budapest. Ma nyitja meg kapuit a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége Umberto Eco olasz író, díszvendég országa pedig Kanada – mondta el Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.

Budapest. Ma nyitja meg kapuit a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége Umberto Eco olasz író, díszvendég országa pedig Kanada – mondta el Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. Frank Schirrmacher német író lemondta részvételét a rendezvényen.

Az egykori Budapest Kongreszszusi Központban (új nevén Budapest Congress and World Trade Centerben) tartandó négynapos könyves seregszemlén háromszáz teljesen új kötet kerül a kiadók standjaira, többek között a díszvendég, Umberto Eco új regénye, a Loana királynő titokzatos tüze című könyv – tette hozzá az igazgató. Zentai Péter László beszámolt arról, hogy jövőre a jubileumi, XV. fesztivált új helyszínen, minden bizonnyal a Jövő Házában, a volt Millenáris Parkban rendezik meg.

Mint mondta, a kongresszusi központban már nem tudtak terjeszkedni, emellett a Millenáris Park technikailag is több lehetőséget nyújt, a csarnokokban pedig tematizáltan jelenhetnek meg a kiadók. Az idei fesztiválra a nyolcszáz kötettel és hét szerzővel érkező Kanada díszvendégsége „tanulságos lesz Magyarország számára” – utalt az igazgató arra, hogy a tengerentúli országban jelentős állami támogatás jut a könyvkiadásra.

Peter Weidhaas, a budapesti fesztivál mintájául szolgáló Frankfurti Könyvvásár volt igazgatója elmondta: az ottani rendezvény a világ irodalmi trendjét meghatározó üzleti fórum, amely a teljes szellemi életre hatást gyakorol.

Barna Imre, az Umberto Eco könyveit gondozó Európa Könyvkiadó vezetője hangsúlyozta: a kortárs irodalom egyik legjelesebb képviselőjének meghívása bármikor időszerű lett volna, Eco annyira népszerű a magyar olvasók körében.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja 25 ország csaknem 250 vendége és több száz kiadója köré épül. A seregszemle két hétvégi napján rendezik meg a VII. Európai Elsőkötetesek Fesztiválját, amelyen 11 uniós ország 19 fiatal alkotója mutatkozik be. Az érdeklődőket emellett dedikálások, beszélgetések, könyvbemutatók várják, és több szakmai fórum is helyet kap.

Sugár S. András, a Scolar Könyvkiadó igazgatója arról tájékoztatott, hogy családi okok miatt lemondta részvételét a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Frank Schirrmacher. A német író, újságíró, irodalomtörténész, esszéista háromnapos program keretében mutatta volna be és dedikálta volna legutóbbi, A Matuzsálem-összeesküvés című könyvét, amelyért 2004-ben Arany Toll médiadíjat kapott. A kiadó igazgatója hangsúlyozta, hogy a könyvbemutatót az író részvétele nélkül is megtartják a könyvfesztiválon. A művet szombat délután Dallos György Berlinben élő író, valamint Kozák Ákos, a Gfk Hungária ügyvezető igazgatója ismerteti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?